Beer

Wisselkunstwerk ‘Beer’ onthuld

Wethouder Hanneke van de Gevel onthulde op woensdag 8 februari op de Markt in Nootdorp het kunstwerk ‘Beer’ van Rob Kruizinga. Het is het derde kunstwerk dat vanuit het project ‘Kunst in de gemeente’ wordt geplaatst op een wisselsokkel. Op initiatief van de stichting Kunstweek wordt elk jaar een verkiezing gehouden welk ingezonden ontwerp van een lokale kunstenaar een jaar lang op een mooie plek in Pijnacker-Nootdorp mag staan. De inwoners kozen samen met de jury uit de inzendingen. Het ontwerp van Kruizinga werd zowel door het publiek als door de jury uitverkoren.

Rob Kruizinga, die zich als industrieel ontwerper bij de TU in Delft vooral bezighoudt met lichtontwerp in de openbare ruimte, is voor de tweede keer winnaar van de wisselprijs. Vorig jaar maakte hij samen met zijn vriend Ludo Broos de gestileerde paprika ‘Vruchtbare Grond 2.0’, dat in het afgelopen jaar stond voor het wooncomplex aan de Laan der Zeven Linden in Delfgauw.

‘Beer’ is vormgegeven in staal, een materiaal waar Kruizinga graag mee werkt. “Het plein kon in mijn ogen wel iets vriendelijks en natuurlijks gebruiken. Zo kwam ik op een diervorm”, vertelt hij er zelf over. “De uitwerking in driehoeken zorgt voor een abstractie van de organische vorm. De complexe beervorm wordt gereduceerd tot 500 driehoeken. Doordat elke driehoek zijn eigen oriëntatie heeft ontstaat een spel met invallend licht.”

De driehoeken heeft Kruizinga voorzien van een patroon van drie uitsnedes, dat elke driehoek weer in drie driehoeken verdeelt. Voor elke driehoek is een uniek patroon gemaakt. “Dit versterkt de driehoekvorm overdag.  ’s Avonds biedt het de mogelijkheid voor een mooi lichtspel, dat de beer met haar omgeving verbindt. Zo waakt de beer ook ’s avonds over het plein.”