Bijdrage voor minima voor sport en cultuur

Ook volwassenen met een laag inkomen kunnen nu bijvoorbeeld leren pianospelen.

Volwassenen die rond moeten komen van heel weinig geld kunnen vanaf het nieuwe seizoen met een bijdrage van de gemeente muziekles volgen, deelnemen aan een cursus op het gebied van cultuur of sporten bij een sportclub. Al eerder was dit voor kinderen en jongeren tot 18 jaar mogelijk; straks kan dit voor alle inwoners met een minimaal inkomen.

De politieke partijen in Pijnacker-Nootdorp hadden bij het begin van de nieuwe raadsperiode al afgesproken om meer te doen aan de toegankelijkheid van sport en cultuur voor inwoners die daar eigenlijk geen geld voor hebben. De gemeenteraad is nu akkoord gegaan met een voorstel van wethouder Marieke van Bijnen om hier extra geld voor uit te trekken.

Marieke van Bijnen

De wethouder is blij met de steun van de gemeenteraad. Van Bijnen: “Het is een extra mogelijkheid om sport en cultuur haalbaar te maken voor inwoners die het financieel moeilijk hebben. Hierdoor hoeven jongeren niet te stoppen als ze 18 jaar worden en voor volwassenen is het een mooie optie als ze weer met een activiteit op het gebied van sport of cultuur willen beginnen.”

De gemeentelijke bijdrage is bedoeld voor de contributie van een vereniging of organisatie die de activiteit aanbiedt en ook kan het een bijdrage zijn voor de spullen die daar verder voor nodig zijn. Voor een culturele activiteit is er € 450 per jaar per persoon beschikbaar en voor een sportactiviteit € 225.

De toekenning van de bijdrage gebeurt niet door de gemeente zelf, maar door het Volwassenenfonds Sport en Cultuur en het Jeugdfonds Sport en Cultuur. Dat betekent wel dat meer dan een derde van het geld dat de gemeente per jaar uittrekt, naar die organisaties gaat voor de dekking van de organisatiekosten.

De gemeente reserveert vanaf 2025 € 67.000 per jaar om sport en cultuur voor volwassenen met een inkomen tot 130% van het minimum mogelijk te maken. Dit en volgend jaar zal dat minder zijn, omdat de bekendheid van deze optie eerst nog zal moeten groeien. Marieke van Bijnen: “We gaan snel aan de slag om bekendheid aan de regeling te geven. Ik denk dat we er dan rond 1 juli of 1 augustus echt mee kunnen beginnen, in elk geval voor het begin van het nieuwe seizoen.”

Inwoners die gebruik willen maken van de regeling kunnen niet zichzelf aanmelden. Dat gebeurt via zogenaamde intermediairs, zoals de beweegcoach, het kernteam, de maatschappelijke partners enzovoort. Hoe dat precies werkt wordt binnenkort ook bekend gemaakt.

De gemeenteraad heeft op voorstel van Progressief Pijnacker-Nootdorp Eerlijk Alternatief, D66 en de Fractie Graafland ook besloten dat de jeugd voortaan aan twee activiteiten mee kan doen; zowel sporten bij een vereniging als bijvoorbeeld muziekles volgen. Hiervoor trekt de gemeente nog wat extra geld uit.