Shantyfestival was weer een ouderwets mooi feest

Het schalde weer over het Raadhuisplein in Pijnacker, zaterdag: ‘Wij gaan aan bóóórd!” Want dat is de traditionele opening van het Shantykoor Schiehaven bij zijn optredens. Het publiek moest wel geduld hebben voor het begon, want de techniek liet het festival in de steek. Daardoor begon het later dan was gepland en liep het allemaal flink uit.

Maar toch was het weer een festival zoals Pijnacker dat gewend is, aan elkaar gepraat door spreekstalmeesteres Manuela Bijl. Naast Schiehaven waren er optredens van het Noordwijkse Shantykoor de Zeekanters, de Vlaardingse Muiters en Shantykoor Albatros. En natuurlijk kwam het hele repertoire voorbij, inclusief Ketelbinkie en het Kleine Café aan de Háááven.

Bart Planken maakte een stapel foto’s, waarvan er nog veel meer te zien zijn op de website Ackershof2.

Kiek Haket wint twee nominaties voor Portretprijs

Kiek Haket

De Pijnackerse beeldend kunstenaar Kiek Haket is een van de vijftig kunstenaars die zijn genomineerd voor de Nederlandse Portretprijs 2023, een prestigieuze wedstrijd die bedoeld is om aandacht te genereren voor de portretkunst. Kiek is zelfs met twee van haar schilderijen genomineerd en dat is nog eens extra bijzonder. Slechts één andere kunstenaar maakt ook met twee inzendingen kans op de prijs.

De werken van Kiek Haket die straks te zien zijn in Slot Zeist zijn twee schilderijen die ook een emotionele waarde voor haar hebben. Een daarvan is een portret van haar man Alex en op de andere is haar vader geportretteerd.

Lees hier het hele verhaal

Expositie: Theo van den Bulk

Pentekening, Voormalige gymzaal Meidoornlaan Pijnacker

De expositiepagina van Pijnacker-Nootdorp Cultuur is van 5 tot en met 24 juni gewijd aan het werk van Theo van den Bulk. Hij houdt ervan om met diverse soorten van kunst bezig te zijn. Zo heeft hij werkstukken gemaakt in acryl en aquarelverf, pen- en potlood tekeningen, papiersnijwerk, modeltekenen en etsen.

Voor het boetseren in klei en het beeldhouwen in hout en steen kreeg hij vijftien jaar les van beeldhouwer Ad Slinger. Hij volgde ook (meerdaagse) workshops in workshops in aquarelleren, etsen, steendrukken, modeltekenen en porselein schilderen.

De pagina met zijn werk is hier te vinden.

Culturele instuif gaat dit jaar niet door

De Culturele Instuif, die na de zomer voor de tweede keer zou worden gehouden, gaat niet door. De organisatie krijgt dit jaar de financiering niet rond.

De Instuif werd in 2022 voor het eerst gehouden. Doel van het evenement was om verenigingen en organisaties de kans te geven zich op een mooie manier te presenteren, om zo nieuwe leden of leerlingen te kunnen interesseren.

Organisator Caroline Grootenboer probeert voor elkaar te krijgen dat de Instuif in 2024 wel weer kan worden gehouden.

Lees hier het hele verhaal

De Dansacker opent De Verbeelding

Twee jubilarissen bij elkaar in één theater. De openingsvoorstelling van het 30-jarige culturele evenement De Verbeelding wordt op 22 september gegeven door de 40-jarige dansschool De Dansacker. Dans, beeldende kunst en andere kunstvormen komen in die bijzondere voorstelling samen.

De jonge en wat oudere dansers van De Dansacker vertellen in de voorstelling verhalen die ook zichtbaar worden gemaakt met werk van lokale kunstenaars. Dat gebeurt op live muziek, vertolkt door talentvolle conservatoriumstudenten.

De dansschool is maar wat trots op de uitnodiging van de Verbeelders om de openingsavond te verzorgen. Dat evenement op vrijdagavond, in theater CulturA & Zo in Nootdorp, vormt weer de aftrap van het culturele evenement dat zich daarna op zaterdag en zondag afspeelt in alle kernen van Pijnacker-Nootdorp.

Annouke Franke, die onlangs de dansschool heeft overgenomen die veertig jaar geleden werd gesticht door haar moeder Will Knopper: “We voelen ons echt vereerd dat ze ons hiervoor benaderd hebben. Mooi dat we op deze manier samen ons jubileum kunnen vieren. Hoe de voorstelling er precies uit gaat zien, daar mag ik echt nog niets over zeggen, maar het wordt wel iets heel bijzonders!”

Het optreden van de Dansacker is na de officiële openingshandeling, In de afgelopen jaren steeds door voorzitter Piet van Adrichem van de Stichting De Verbeelding, samen met de burgemeester van Pijnacker-Nootdorp. Afgelopen jaar was dat voor het eerst burgemeester Björn Lugthart. Zet alvast in de agenda: vrijdag 24 september om 20 uur.

Lees verder: ‘Bijzonder dat we dit mogen doen’