Boeiende lezing over centsprenten

Al in de zeventiende eeuw verschenen er in Nederland couranten, maar veel lezers hadden die toen natuurlijk nog niet. Veel populairder waren de zogenaamde centsprenten of volksprenten, die al vanaf de vijftiende eeuw werden verspreid. Zo’n centsprent was een vel papier, bedrukt met plaatjes en tekeningen en een beetje tekst. Ze waren een goedkope bron van verhalen en wetenswaardigheden, die vaak door marskramers huis aan huis werden verkocht.

Aernout Borms

De historicus Aernout Borms is een bekende deskundige op het gebied van centsprenten. Hij deed veel onderzoek naar de grote betekenis van deze vorm van volkscultuur en publiceerde er ook veel artikelen en verschillende boeken over.

Op dinsdag 9 januari komt Borms naar Pijnacker. Hij geeft dan voor het Historisch Genootschap Oud-Pijnacker een lezing over de centsprenten. Wie zin heeft kan op een latere datum ook een bezoek brengen aan de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, waar een aantal van die prenten te zien zijn.

De lezing begint om 20 uur in De Acker, Park Berkenoord 2 in Pijnacker. Leden van het HGOP hebben gratis toegang, anderen betalen vijf euro entree.