Chess

ODES speelt
musical CHESS

Muziektheater ODES speelt in maart weer een bijzondere serie voorstellingen in Theater CulturA & Zo in Nootdorp. Het van oorsprong Haagse gezelschap, dat ook verschillende leden telt uit Pijnacker-Nootdorp, Delft en Zoetermeer, brengt dan de musical CHESS in het theater, geschreven door de ABBA-mannen Benny Andersson en Björn Ulvaeus, samen met auteur Tim Rice (onder andere bekend van The Lion King en Jesus Christ Superstar).

Tim Rice liet zich voor het schrijven van dit stuk inspireren door het bloedstollende wereldkampioenschap schaken in 1972 op IJsland tussen de legendarische Rus Boris Spasski en de excentrieke Amerikaan Bobby Fischer. Het verhaal speelt `zich af tijdens de Koude Oorlog en gaat over de strijd die zich ook buiten de schaakarena afspeelt, als de ene speler verliefd wordt op de vrouwelijke manager van de ander.

Regisseur Edwin Paul Feenstra van ODES: “Ik heb die musical 35 jaar geleden in Londen voor het eerst gezien en die productie heeft toen mijn hart gestolen. Het is vooral technisch een heel lastige musical, maar wel een mooie uitdaging. Het verhaal speelt zich af in verschillende ruimten en we verplaatsen heel snel van een ambassade naar een hotel en dan weer naar een tv-studio… Om dat voor elkaar te krijgen hebben we met veel licht en videobeelden allerlei dingen bedacht.”

ODES schrikt niet terug van groots opgezette voorstellingen. Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat vorig jaar in CulturA & Zo was ook een spektakel en dat geldt eveneens voor de laatste productie, de Drie Musketiers, die in de Rijswijkse Schouwburg werd gespeeld.

West End en Broadway

CHESS is ook weer zo’n grote productie. De musical ging in 1986 in première op West End in Londen en twee jaar later op Broadway in New York. Sindsdien is de musical op vele podia in de wereld te zien geweest. Hoog tijd dus dat het theater in Nootdorp daar aan wordt toegevoegd!

ODES speelt de musical op vrijdag 11, zaterdag 12 en zondag 13 maart. Op vrijdag en zaterdag zijn er voorstellingen om 20 uur, op zaterdag en zondag om 14 uur. Vier keer in totaal dus. Kaarten kosten € 17 per stuk. Niet te lang wachten, want vooral voor zaterdagavond en zondag gaat het al hard.