‘Feest voor Ilyas’ in veel talen

Een bijzonder voorleesfeest op zaterdag 7 oktober in de Pijnackerse vestiging van Bibliotheek Oostland. Het verhaal ‘Feest voor Ilyas’ wordt dan voorgelezen, niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Marokkaans, het Turks, het Oekraïens, Duits, Frans en nog verschillende andere talen. Zelfs gebarentaal is er bij: een gebarentolk is aanwezig om ook dove kinderen en volwassenen van het verhaal te laten genieten.

Het voorleesfeest wordt gehouden in het kader van de Kinderboekenweek, die er is van 4 tot en met 15 oktober. Het thema van dit jaar is ‘Bij mij thuis’. Daar past het voorleesfeest prima in, want in Pijnacker-Nootdorp worden bij veel mensen thuis veel andere talen gesproken. En voor alle kinderen in die gezinnen is voorlezen erg belangrijk.

Ineke van der Meijden: ‘Belangrijk om veel aandacht te besteden aan alle talen die kinderen spreken.”

Bibliotheek Oostland besteedt veel aandacht aan meertaligheid. Zo heeft de Pijnackerse vestiging sinds kort een mooie collectie meertalige boeken voor de jeugd. “Meertalige opgroeien is een verrijking en het is belangrijk om aandacht te schenken aan alle talen die de kinderen spreken”, zegt Ineke van der Meijden, specialist jeugd van de de bibliotheek.

De meertalige collectie boeken wordt op 7 oktober officieel in gebruik gesteld door wethouder Peter Hennevanger. Hij neemt om kwart voor twee ook het boekje Kompas voor Meertaligheid in ontvangst, dat is samengesteld door expert op het gebied van meertaligheid Maaike Verrips. Het boekje vol tips wordt gedeeld met alle organisaties in de gemeente die anderstalige gezinnen begeleiden.