Infoborden bij cultureel erfgoed

Hanneke van de Gevel bekijkt het ontwerp van de informatieborden, die op allerlei historische plekken worden geplaatst.

Er zijn allerlei locaties in Pijnacker-Nootdorp die bij het cultureel erfgoed horen, terwijl dat bij veel inwoners helemaal niet bekend is. De geknotte molen in Klein Delfgauw bijvoorbeeld, waarvan nog maar weinig mensen weten hoe die er oorspronkelijk uit heeft gezien. Of de plek waar vroeger de Laanvaart liep, van Delft richting Zoetermeer, dwars door het centrum van Pijnacker. Zo zijn er nog meer voorbeelden van plekken en oude gebouwen, die het waard zijn om meer over te vertellen.

Hanneke van de Gevel had al meteen het plan om daar iets mee te doen toen ze twee jaar geleden wethouder cultuur en citymarketing werd, vertelt ze. “Ik vind het al jaren jammer dat je zo weinig informatie kunt vinden over allerlei mooie plekken in de gemeente. In Zoetermeer zag ik een mooi voorbeeld hoe je dat zou kunnen doen. Op de Dorpsstraat daar en op andere locaties staan bordjes met veel informatie. Dat wilde ik hier ook, dus daar zijn we in de afgelopen tijd mee aan de slag gegaan.”

Dit bord komt te staan in de Dorpsstraat in Nootdorp.
(Foto: Ron Labordus)

De informatieborden worden in de komende tijd geplaatst op verschillende plekken in Pijnacker-Nootdorp die betekenis hebben voor de ontwikkeling van Pijnacker-Nootdorp. De eerste komt bij de platte molen in Klein Delfgauw. Om kleine bordjes gaat het bepaald niet; het worden uit de kluiten gewassen panelen met niet alleen tekst, maar ook met historische foto’s. De bedoeling is dat je over de borden heen kunt kijken en dan precies de locatie ziet die op de oude foto’s is afgebeeld.

Hanneke van de Gevel: “We hebben contact opgenomen met Noitdorpse Historiën en het Historisch Genootschap Oud-Pijnacker. Die historische verenigingen hebben veel oud materiaal en informatie, dus het is zonde als je daar geen gebruik van zou maken. De verenigingen mochten bepalen waar ze zo’n infobord geplaatst zouden willen. Ik heb wel zelf aangegeven dat de platte molen in Delfgauw er dan beslist bij zou moeten. We willen niet de klacht krijgen dat we Nootdorp of Pijnacker zouden voortrekken.”

Op zo’n bord kun je lang niet alle informatie kwijt die over zo’n historische plek beschikbaar is. Daarom staan er steeds twee QR-codes op, waarmee je op de monumentenlijst op de website van de gemeente terecht komt en ook op de website van de historische verenigingen.

Het ontwikkelen en laten maken van de informatieborden heeft meer tijd gekost dan verwacht. Van de Gevel: “Eigenlijk hadden we ze al in december willen plaatsen, maar de productie nam meer tijd in beslag. Eerst komen de grote informatieborden, later willen we ook nog kleinere bordjes plaatsen bij andere historische bouwwerken, zoals de Soete Suijkerbol, wat vroeger een oude kaasboerderij was.”

Dat het eerste bord nu op korte termijn kan worden geplaatst, daar is de wethouder erg blij mee. “We zijn trots op de gemeente en dat mag je best laten zien. Het is leuk om de verhalen te vertellen die aan een bepaalde plek verbonden zijn.”