Het wordt wel de eerste onafhankelijkheidsverklaring ter wereld genoemd: de afzwering in 1581 van koning Filips II door vertegenwoordigers van opstandige gewesten. Eigenlijk kwam het er op neer dat de gewesten zich vrij verklaarden, en dat was in de geschiedenis niet eerder gebeurd. Op de lagere school kwam het vroeger tijdens de geschiedenis nog uitgebreid aan bod: het ondertekenen van het Plakkaat van Verlatinge.
Het waren geen halve maatregelen die bij die onafhankelijkheidsverklaring werden genomen. Koninklijke zegels werden vervangen, de koning werd uitgesloten van het bestuur en er werden nieuwe munten geslagen zonder de beeltenis van Filips II.
De historicus Anton van Hooff, die zich uitgebreid heeft verdiept in deze historische gebeurtenis, komt op maandag 5 februari naar Pijnacker om voor het Historisch Genootschap Oud-Pijnacker een lezing te geven over dit onderwerp. Hij zal in de vorm van een beeldverhaal de betekenis van het Plakkaat toelichten.
De lezing begint om 20 uur in De Acker, Park Berkenoord 2 in Pijnacker. Leden van de HGOP hebben vrij toegang, anderen betalen vijf euro.