Nieuwe Vermeer

Kunstenaars P-N doen het uitstekend in ‘Nieuwe Vermeer’

Het Tweede Straatje van atelier Sint Lucas, met daarin onder meer Monique de Veld.

Roos van der Meijden, Theo van de Bulk en Monique de Veld behoorden zondagavond 19 februari in het tv-programma ‘De Nieuwe Vermeer’ bij de dertig beste inzenders van kunstwerken gebaseerd op het werk van Vermeer. In de vrije categorie waren hun werken uit de vele inzendingen gekozen voor de finale en een plek in de eregalerij.

In ‘de Nieuwe Vermeer’ van Omroep Max werken professionele en gevorderde amateurkunstenaars aan een interpretatie van een verloren gegaan werk van Johannes Vermeer. Bij de tweede aflevering ging het afgelopen zondag op een tweede Delfts straatje, dat de beroemde schilder gemaakt moet hebben.

Aan de voorbereidingen voor de inzendingen is maandenlang gewerkt. Theo en Monique bezochten onder meer een masterclass waarin juryleden Pieter Roelofs en Abbie Vandivere presentaties gaven over het verloren gegane schilderij en over de manier van werken van Vermeer. Hierna kon iedereen in het diepste geheim aan de slag met zijn eigen kunstwerk. De opnamen voor het programma waren in december. Toen ontdekten Theo en Monique pas dat ook Roos van der Meijden, die ze beiden goed kennen, ook een van de deelnemers was.

Accordeon

Vooraanzicht accordeontekening Theo van den Bulk

Theo van de Bulk maakte een accordeontekening die vanaf twee kanten een andere voorstelling laat zien. Het verbeeldt een wandeling van de Vlamingstraat naar de Voldersgracht, waar Vermeer woonde. Monique de Veld maakte samen met Ellen, Maaike en Lies, collega’s van het Haagse atelier Sint Lucas, hun ’tweede straatje’.

Roos van der Meiden is als schilder gespecialiseerd in stadsgezichten, dus voor haar was het geen ingewikkelde opdracht, al moest ook zij zich flink inleven in de wereld van Vermeer. Ze schilderde een hedendaagse voorstelling van de Hypolitusbuurt in Delft, geïnspireerd door de vraag of Vermeer en Anthony van Leeuwenhoek elkaar gekend hebben.

De inzendingen van de 30 finalisten, en dus ook die van de drie kunstenaars uit Pijnacker-Nootdorp, zijn te zien op de website kamer.denieuwevermeer.nl. Ga hier naar de expositie en zoek naar de panelen van ‘Het tweede straatje’.

De aflevering van zondagavond is terug te kijken op deze website. Hierin zijn Theo en Monique (samen met haar schilderclub) uitgebreid in de uitzending te zien.

Accordeontekening Theo van den Bulk, vanaf links
Accordeontekening Theo van den Bulk, vanaf rechts
Atelier Sint Lucas, met Monique als tweede van rechts.
Inzending van Roos van der Meijden