Alles over De Verbeelding

Op 23 en 24 september is er weer van alles te doen op het gebied van kunst en cultuur in alle kernen van Pijnacker-Nootdorp. Muziek, dans, theater, beeldende kunst, de creamarkt, de kunst- en cultuurroute: het is er weer allemaal. De meeste locaties zijn open vanaf 11 uur. Op het Raadhuisplein in Pijnacker is zaterdag om 10.30 uur de opening van de Creamarkt. De workshops op het plein zijn vanaf 11 uur. Zie het volledige programma op de website van de Verbeelding.

Boeiende interviews in Bestuurscentrum

Paul Bergen. (Foto: Ferdy Damman)

Een nieuw onderdeel van De Verbeelding zijn enkele publieke interviews, die zaterdag en zondag worden gehouden in het Bestuurscentrum aan de Emmastraat 165 in Pijnacker. Daar is een overzichtstentoonstelling te zien van het werk van de bekende muziekfotograaf Paul Bergen. Hij fotografeerde in de afgelopen dertig jaar over de hele wereld beroemde muzikanten. Prince, David Bowie, Adele, Pearl Jam, Nirvana, Radiohead, Blur, Johnny Watson, Miles Davis en nog vele anderen; hij had ze allemaal voor zijn cameralenzen.

Sjaak Oudshoorn laat hem op zondag 24 september vanaf 15.30 uur in het Bestuurscentrum aan het woord. Hij zal hem bevragen over de boeiende muzikale ontmoetingen die Bergen in de loop der jaren had en dat zal zonder twijfel mooie verhalen opleveren.

Peter Tetteroo met ‘Beach Boy’ Al Jardine

Een dag eerder, zaterdag 23 september en ook vanaf 15.30 uur, interviewt Erik Bevaart oud-Pijnackenaar Peter Tetteroo, schrijver van twee muziekboeken. Eerder publiceerde hij al een boek over The Band, de voormalige begeleidingsgroep van Bob Dylan, en enkele maanden geleden verscheen van zijn hand het boek The Beach Boys in Holland, over de periode dat de band een plaat opnam in Baambrugge in de buurt van de Vinkeveense plassen.

Bevaart zal hem ook aan het woord laten over de jeugdjaren die Tetteroo in Pijnacker heeft doorgebracht.

Publiek is bij de twee interviews welkom. De interviewers kennende zullen ze zeker openstaan voor vragen vanuit het publiek.

Leuke workshops voor jong en ouder

Manga tekenen

Het cultuurevenement De Verbeelding in Pijnacker-Nootdorp staat al dertig jaar voor kunst kijken, beluisteren en beleven, maar dit jaar voor het eerst ook voor zelf uitproberen. In het Verbeeldingsweekend zijn er zowel voor kinderen als voor volwassenen leuke workshops op een heel breed gebied. De meeste duren maar een uurtje of zelfs korter, sommige workshops nemen meer tijd in beslag.

Voor kinderen is er bijvoorbeeld een workshop boetseren door Bert Kerpel, op zondagochtend om 11 uur. Of ze op zaterdag en zondag om 14 uur leren om manga’s te tekenen, de populaire Japanse stripfiguurtjes. Op het Raadhuisplein kunnen kinderen op zaterdag op verschillende tijdstippen meedoen aan een workshop graffiti, onder leiding van ervaren graffitikunstenaars.

Dansen kunnen kinderen ook, op beide dagen op het Raadhuisplein bij Creating Art Productions. Er zijn workshops kids dance en hiphop. Verder zijn er op hetzelfde plein workshops tekenen, mozaïek en acrobatiek, dans door dansschool Domingos en muziek door drumfanfare Haaglanden. Op zaterdag zijn er ook workshops door De Dansacker.

Aquarelleren

Volwassenen en jongeren vanaf 15 jaar kunnen zondag om 11.30 uur meedoen aan een workshop aquarelleren, die wordt gegeven door Carla de Korte-Bramsen. In de Pijnackerse vestiging van Bibliotheek Oostland geeft Maria Geluk vrijwel doorlopend lesjes in de Japanse papiervouwkunst origami. In de Sint Bartholomeuskerk in Nootdorp laat Marjolein van Noortwijk iedereen die zin heeft kennismaken met glasgraveren.

Nog niet alles is genoemd: er zijn nog meer leuke workshops. Ze staan allemaal met locaties en tijden op deze webpagina.

Poëzie, literatuur en muziek in Delfgauw

Quirine Scheffers en Lauretta Bloomer. Foto: Ben Bonouvrier 

Dichters en schrijvers die zijn aangesloten bij Oostland Literair presenteren tijdens het culturele festival De Verbeelding op zaterdag 23 september een programma vol poëzie, verhalen, dans en muziek. Er zijn voordrachten van leden van het literaire gezelschap en er is een optreden van Quirine Scheffers (viool) en Lauretta Bloomer (piano).

Ook het duo Deuce, dat wordt gevormd door zangeres Erika van Dalen en gitarist Bob Ravelli, komt spelen en verder is er een optreden van dansers met de ziekte van Parkinson, die zijn aangesloten bij Marc Vlemmix Dance.

Het programma is in Kerk Delfgauw aan de Zuideindseweg 7 in Delfgauw. Het duurt van 13 tot 15.30 uur. De toegang is gratis.

Bezoekers Verbeelding zelf aan de slag

Roos van der Meijden en Piet van Adrichem

Tien beeldend kunstenaars die deelnemen aan De Verbeelding, in het weekend van 23, 24 en 25 september, geven gratis workshops waarin bezoekers van het evenement zelf aan de slag kunnen met het maken van een kunstwerkje. De vraag wie van de beeldend kunstenaars zin zou hebben om zo’n workshop te geven werd zo enthousiast ontvangen dat de organisatoren een keuze moesten maken. Uiteindelijk zijn er tien van die workshops geselecteerd. Er zijn zowel voor volwassenen als voor kinderen leuke mogelijkheden.

De workshops vormen een van de toevoegingen die de Verbeelders dit jaar bij het toch al overvolle programma hebben gestopt. Vanwege het dertigjarig bestaan van het evenement wilde de organisatie toch weer wat extra’s doen, vertellen voorzitter Piet van Adrichem en mede-Verbeelder Roos van der Meijden.

Ze zijn ook dit jaar weer erg blij met hoe het programma van het evenement er uitziet. Lees hier hun verhaal.

Beeldenexpositie in Emmapark geopend

Wethouder Hanneke van de Gevel opende woensdag samen met voorzitter Piet van Adrichem van De Verbeelding de beeldenexpositie in het Emmapark in Pijnacker. Dinsdag was al hard gewerkt aan de opbouw van de expositie.

De opening werd opgeluisterd door leden van de Dansacker, die een dans uitvoerden dat paste bij het thema van de expositie; ‘Balans’.

Bekijk hieronder de video-impressie.

Kantklossers presenteren zich in bibliotheek

Leden van de Kantkring Bobijn, onderdeel van de landelijke organisatie van kantkunst LOKK, laten tijdens De Verbeelding zien dat kantklossen helemaal niet zo ouderwets is als het klinkt. Hoewel er tegenwoordig niet zoveel mensen meer mee bezig zijn, is het een mooie en creatieve bezigheid. Videomaker Leo Scheen ging alvast even kijken bij een van de klosmiddagen. Hier is de video te vinden.

Openingsavond is uitverkocht

Wie nog naar de openingsavond van De Verbeelding wil, op vrijdag 22 september, heeft pech. De laatste plaatsen in de theaterzaal van CulturA & Zo zijn gereserveerd. Na de openingshandeling van het cultuurevenement verzorgt de De Dansacker een mooie voorstelling, waarin alle dansvormen van de academie zullen voorkomen. Het Loksias Strijkkwartet, dat wordt gevormd door talentvolle studenten van het conservatorium, zorgt voor de muzikale omlijsting.

Beeldenexpositie al op 6 september open

‘Harmonie in balans’ van Liesbeth Bos
‘Balanceren op de wind’ van Theo van den Bulk

Net als in de afgelopen jaren is er in het Emmapark in Pijnacker weer een expositie van beelden van kunstenaars uit Pijnacker-Nootdorp en directe omgeving. Deze beelden zijn al vanaf drie weken voor het Verbeeldingsweekend te zien. De officiële opening is op 6 september door wethouder Hanneke van de Gevel. Leerlingen van de Dansacker zullen deze opening op bijzondere wijze omlijsten.

De beeldend kunstenaars die dit jaar hun werken in het park tentoonstellen zijn Claire Delperdange, Ben Jansen, Renee du Clou, Ed van Hagen, Liesbeth Bos, Kees Bosman, Han Geijp, Angeles Rodriguez en Theo van den Bulk.

Het kunstwerk van Van den Bulk, ‘Balanceren op de wind’, toont een aantal grote en kleine vlinders, die door hulpkwekers, vrijwilligers en begeleiders van Zorgkwekerij Bloei zijn gezaagd, geschuurd en geverfd.

Eerste dertigers zijn vereeuwigd

Fotograaf Roel van der Beek is aan de slag gegaan met het portretteren van de eerste inwoners van Pijnacker-Nootdorp die dit jaar dertig jaar oud zijn of dat nog gaan worden. De dertigers krijgen een plek op een expositie, die tijdens De Verbeelding te zien zal zijn in de Pijnackerse vestiging van Bibliotheek Oostland.

Het idee om een galerij van dertigers te maken sluit helemaal aan bij het feit dat ook de cultuurmanifestatie De Verbeelding dit jaar 30 jaar wordt. De portretten van inwoners met diezelfde leeftijd passen daar dan natuurlijk prima bij.

Wie zich nog niet heeft aangemeld maar toch nog mee wil doen, kan nog deelnemen maar moet dan wel snel zijn. Aanmelden kan via het mailadres groepsexpo@deverbeelding.nu. De foto’s worden op het formaat van 30 x 40 cm afgedrukt op canvas. Na de expositie krijgen de geportretteerden hun eigen canvas mee naar huis. Er zijn voor de geportretteerden geen kosten aan verbonden.

Strijkkwartet speelt op openingsavond

Het Loksias Quartet, dat twee jaar geleden in Den Haag werd opgericht, speelt tijdens de openingsavond van de Verbeelding op 22 september in Theater CulturA & Zo. Het kwartet wordt gevormd door Phoebe Rousochatzaki, viool, Andrei Nastasa, viool, Sergio Sánchez Perera, altviool en Martín Álvarez Díaz, cello. Ze verzorgen ook de muzikale omlijsting van de projectie van beelden in het Emmapark, zo liet de organisatie van De Verbeelding op Twitter weten.

Al eerder werd bekend dat de Dansacker, de Pijnackerse dansacademie die dit jaar 40 jaar bestaat, tijdens de openingsavond een voorstelling verzorgt waarin dans, beeldende kunst en andere kunstvormen samen komen.

De opening van De Verbeelding is gratis toegankelijk, maar wel moeten vooraf kaarten worden besteld. Wees wel snel, want er is nog maar een handjevol kaarten beschikbaar.

Aanmeldingen door kunstenaars goed op gang

Ook dit jaar is er in september weer een beeldenexpositie in het Emmapark. (Foto: Bart Planken)

Er is grote belangstelling voor kunstenaars uit Pijnacker-Nootdorp om mee te doen aan de dertigste editie van De Verbeelding. Zowel professionele kunstenaars als mensen die uit liefhebberij schilderen, beeldhouwen of andere kunstwerken maken hebben zich al aangemeld.

Voor de amateurexpositie, die te zien zal zijn in de Pijnackerse vestiging van Bibliotheek Oostland, hebben zich al meer dan zeventig deelnemers aangemeld. Maar er kunnen er nog meer bij. Deelname is alleen bedoeld voor inwoners van Pijnacker-Nootdorp. Het onderwerp van de werken is vrij. Wel moet het gaan om werk dat dateert uit  2021, 2022 of 2023. Hier vind je meer informatie.

Ook voor de beeldenexpositie, die gedurende de hele maand september te zien zal zijn in het Emmapark in Pijnacker, kunnen zich nog beeldend kunstenaars aanmelden. Het thema is dit jaar ‘Balans’. Aanmelden kan nog via dit mailadres.

Dertigers vereeuwigd op canvas

De portretten van dertigers krijgen een mooie plek in de bibliotheek in Buurt & Zo, waar ook de amateurkunstenaars met hun werk te zien zijn. (Foto: Bart Planken)

De Verbeelding bestaat dertig jaar, maar wie zijn er nog meer dertig in Pijnacker-Nootdorp? Het idee is om alle inwoners die dertig jaar oud zijn tijdens De Verbeelding of die dit jaar 30 worden, te portretteren.

De dertigers worden op een nog te bepalen dag in juli of augustus geportretteerd door fotograaf Roel van der Beek. De foto’s worden op een formaat van 30 x 40 afgedrukt op canvas. Na afloop van het Verbeeldingsweekend krijgen de geportretteerden hun foto op canvas mee naar huis. Lees verder

De Dansacker verzorgt openingsvoorstelling

De openingsvoorstelling van het 30-jarige culturele evenement De Verbeelding wordt op 22 september gegeven door de Pijnackerse dansschool De Dansacker, die dit jaar 40 jaar bestaat. Dans, beeldende kunst en andere kunstvormen komen in die bijzondere voorstelling samen.

De jonge en wat oudere dansers van De Dansacker vertellen in de voorstelling verhalen die ook zichtbaar worden gemaakt met werk van lokale kunstenaars. Dat gebeurt op live muziek, vertolkt door talentvolle conservatoriumstudenten. Lees verder

Jarige Verbeelding pakt dit jaar extra uit

Het zesde lustrum alweer voor de culturele manifestatie De Verbeelding, die zich in het laatste volle weekend van september in alle kernen van Pijnacker-Nootdorp zal afspelen. Op 22, 23 en 24 september is er weer veel te doen op het gebied van kunst en cultuur. Lees verder