Marcia Luyten geeft Vrijheidscollege

De cultuurhistoricus Marcia Luyten, auteur van het boek ‘Democratie is niet voor bange mensen’, verzorgt op vrijdag 3 mei op uitnodiging van Bibliotheek Oostland een college over de waarde van vrijheid en democratie. Ze zal ingaan op de uitdagingen die de democratie onder druk zetten, zoals de toenemende polarisatie en bedreigingen voor de vrijheid van meningsuiting.

In het Vrijheidscollege bespreekt ze samen met de bezoekers wat de democratie nog betekent voor de maatschappij en voor de mensen die daarin leven. De bezoekers kunnen vooraf vragen insturen die tijdens het college kunnen worden behandeld. Het mailadres hiervoor is volwassenen@bibliotheekoostland.nl. Onder de vraagstellers worden enkele exemplaren van haar boek verdeeld.

Het Vrijheidscollege wordt gehouden in de theaterzaal van de vestiging van de bibliotheek in Nootdorp, in CulturA & Zo. Het begint om 20 uur. Kaarten kosten € 10. Ben je lid van de bibliotheek, dan betaal je € 7,50.

Mooie gesprekken door Samenlezen

In Bleiswijk wordt het project Samenlezen al enkele jaren gehouden. Daar is een hechte groep ontstaan.

Wat roept een bepaalde passage in een roman bij je op? Wat spreekt je zo aan in een verhaal of gedicht? Herken je er iets van in je eigen leven? Dat soort vragen samen met andere mensen bespreken is de opzet van het project Samenlezen.

De methodiek van Samenlezen is ontwikkeld in Engeland. Daar is onderzocht wat het effect is van samen lezen en met elkaar delen wat een tekst zoal oproept. Dat blijkt goed te werken: het uitwisselen van herinneringen, emoties en gedachten zorgt vaak voor bijzondere gesprekken.

In de vestiging in Pijnacker in Buurt & Zo kunnen inwoners twee keer per maand op woensdagochtend deelnemen. Het is steeds van 10.30 tot 11.30 uur. Aanmelden hoeft niet.

Hier vind je meer informatie

Hilde Scholte exposeert in Buurt & Zo

Schilderijen van Hilde Scholten zijn in maart en april te zien in de vestiging van Bibliotheek Oostland in Pijnacker. Hilde probeert allerlei technieken en materialen uit, maar ze werkt het liefst met acrylverf. Haar inspiratie haalt ze vaak uit de natuur en ze maakt dan gebruik van een samenstelling van foto’s.

Hilde  ging pas schilderen toen ze haar pensioen in zicht kreeg. Na een beginnerscursus in Frankrijk raakte ze er volledig aan verslaafd. De expositie is tijdens de reguliere openingstijden van de bibliotheek te zien.