Project Vakantielezen is er weer

Elk jaar doet Bibliotheek Oostland in de zomervakantie mee aan het project Vakantielezen, een leuk digitaal spel voor kinderen die net hebben leren lezen in groep 3 en 4 van de basisschool. Fenna Ramos, bekend van het TV-programma Zappelin, presenteert dit populaire leesprogramma.

In de zomervakantie gebeurt het vaak dat veel kinderen weinig tot niets meer lezen. De leesvaardigheid is dan na deze periode flink achteruit gegaan. Met behulp van Vakantielezen houden de kinderen op een leuke en speelse manier hun leesniveau op peil.

De kinderen kunnen in de zomer op Youtube het programma bekijken. Het gaat over Lev en Saar, die mysterieuze pakketjes ontdekken die hen naar diverse landen voeren. In het programma kunnen de kinderen hun avonturen volgen. Ook krijgen ze tips om leuke en spannende boeken te lezen in de zomer. Ook op de website van Vakantielezen staan veel leuke digitale leestips. Door mee te lezen verzamelen de kinderen de puzzelstukjes voor hun juttersboekje.

Daarnaast kunnen de kinderen de hele zomervakantie in de bibliotheek een speurtocht doen. Uiteindelijk verdienen ze een leuk miniboekje, dat ook handig is mee te nemen op vakantie. Meer over Vakantielezen is te vinden op de website van Bibliotheek Oostland.

Samenlezen in de zomer

De zomermaanden zijn bij uitstek geschikt om mooie boeken te lezen. Bibliotheek Oostland biedt daar extra gelegenheid voor met het project Samenlezen. Dat doe je in een kleine groep gelijkgestemden, die samen drie teksten lezen: een kort verhaal, een fragment uit een roman of één of twee gedichten.

Het voorlezen van een beeldende passage uit een roman of een sprankelend gedicht kan veel losmaken. Het roept persoonlijke herinneringen en gevoelens op, grappige anekdotes, of gebeurtenissen uit het leven van mensen. Daardoor ontstaan mooie gesprekken aan tafel.

Samenlezen is er nog op 17 juli, 7 en 21 augustus van 10.30 tot 11.30 uur in Buurt & Zo, Julianalaan 47. Voor en na de bijeenkomst is er gelegenheid om na te praten met een kopje koffie of thee. Deelname is gratis.

Meer over samenlezen is te vinden op deze webpagina.