‘Feest voor Ilyas’ in veel talen

Ineke van der Meijden: ‘Belangrijk om veel aandacht te besteden aan alle talen die kinderen spreken.”

Een bijzonder voorleesfeest op zaterdag 7 oktober in de Pijnackerse vestiging van Bibliotheek Oostland. Het verhaal ‘Feest voor Ilyas’ wordt dan voorgelezen, niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Marokkaans, het Turks, het Oekraïens, Duits, Frans en nog verschillende andere talen. Zelfs gebarentaal is er bij: een gebarentolk is aanwezig om ook dove kinderen en volwassenen van het verhaal te laten genieten.

Het voorleesfeest wordt gehouden in het kader van de Kinderboekenweek, die er is van 4 tot en met 15 oktober. Het thema van dit jaar is ‘Bij mij thuis’. Daar past het voorleesfeest prima in, want in Pijnacker-Nootdorp worden bij veel mensen thuis veel andere talen gesproken. En voor alle kinderen in die gezinnen is voorlezen erg belangrijk.

Bibliotheek Oostland besteedt veel aandacht aan meertaligheid. Zo heeft de Pijnackerse vestiging sinds kort een mooie collectie meertalige boeken voor de jeugd. “Meertalige opgroeien is een verrijking en het is belangrijk om aandacht te schenken aan alle talen die de kinderen spreken”, zegt Ineke van der Meijden, specialist jeugd van de de bibliotheek.

De meertalige collectie boeken wordt op 7 oktober officieel in gebruik gesteld door wethouder Peter Hennevanger. Hij neemt om kwart voor twee ook het boekje Kompas voor Meertaligheid in ontvangst, dat is samengesteld door expert op het gebied van meertaligheid Maaike Verrips. Het boekje vol tips wordt gedeeld met alle organisaties in de gemeente die anderstalige gezinnen begeleiden.

Lapjes en blaadjes van Wendy Leeuw

Wendy Leeuw uit Berkel en Rodenrijs is graag creatief bezig met vilt en papier. Wat ze met die lapjes en die blaadjes allemaal doet, is in de maanden september en oktober te zien in de Pijnackerse vestiging van Bibliotheek Oostland. Daar exposeert ze twee maanden lang haar werk.

Van lapjes vilt kun je van alles maken. Wendy werkt meestal van bestaande patronen, maar een enkele keer ontwerpt ze zelf. Het gebruik van papier begon ooit met het maken van verjaardagskaarten en kerstkaarten, maar ze maakt ook graag werkstukken van quilling: opgerolde stroken papier waarmee je door ze te combineren allerlei vormen kunt maken. Ze gebruikt hiervoor verschillende technieken.

De expositie is tijdens de openingstijden van de bibliotheek te zien in de vestiging in Buurt & Zo in Pijnacker.

Voorlezen en liedjes zingen met peuters

Dreumesen en peuters van 0 tot en met 4 jaar zijn in de komende maanden op verschillende data op de Boekstart-ochtenden weer welkom in de vestigingen van Bibliotheek Oostland. Rachel van Asten leest dan voor uit een leuk prentenboek en zingt samen met de kindertjes liedjes die met het boek te maken hebben.

Deelname is gratis, maar je moet je wel vooraf aanmelden.

BoekStart is een project van de Stichting Lezen, ondersteund door de bibliotheken in Nederland, waaronder ook Bibliotheek Oostland. Het project is bedoeld om baby’s en peuters al op jonge leeftijd te laten genieten van boeken.

Data voor de komende maanden: Nootdorp (CulturA & Zo): 11 oktober, 8 november en in Pijnacker (Buurt & Zo): 27 september, 25 oktober en 22 november. Het is steeds van 9.30 tot 10.30 uur.