‘Bijzonder dat we dit mogen doen’

In juni geeft De Dansacker een prachtige jubileumvoorstelling in Theater Zuidplein in Rotterdam.

Het ís al zo’n groot feest dit jaar bij de Pijnackerse dansschool De Dansacker. In dit jubileumjaar, waarin de school veertig jaar bestaat, zijn er allerlei activiteiten, vooruitlopend op de grote jubileumvoorstelling ‘Wij kunnen niet heksen’, op 24 en 25 juni in Theater Zuidplein in Rotterdam. En dan kwam er ook nog de uitnodiging om op 22 september een voorstelling te verzorgen tijdens de openingsavond van de culturele manifestatie De Verbeelding.

“We zijn inderdaad zéér verheugd”, bevestigt Angelique Vogelsang van De Dansacker. “Het is bijzonder dat we ons jubileum samen met De Verbeelding mogen vieren. We vertellen nog niet wat het precies wordt, maar kunst en dans komen in de voorstelling helemaal samen. En dat is ook niet zo gek, want dans en beeldende kunst hebben zoveel raakvlakken.”

Angelique is al vele jaren bij De Dansacker betrokken, eerst vooral als ouder van een kind dat les kreeg op de dansschool, maar gaandeweg ook voor allerlei ondersteunende werkzaamheden. Zeker in dit jubileumjaar is ze erg actief om de activiteiten van de school naar buiten toe meer onder de aandacht te brengen.

Dat is ook wel een beetje nodig, zegt Annouke Franke, dochter van oprichter Will Knopper, die de leiding van de school onlangs heeft overgenomen. “We zeggen wel eens gekscherend: de Dansacker is het best bewaarde geheim van Pijnacker. Veel mensen weten niet dat we bestaan of waar we zitten. Maar als ze eenmaal binnen zijn, dan hoor je vaak: jeetje, had ik dat eerder geweten! Het is magie wat hier gebeurt.”

Er wordt al maanden hard gewerkt en gerepeteerd voor de voorstellingen in het jubileumjaar.

Want alleen maar een dansschool, waar kinderen met ijzeren discipline de kunst van de dans worden bijgebracht, dat is de Dansacker zeker niet. Angelique: “Ik kan dat als ouder van een kind dat hier al negen jaar komt bevestigen: het is hier echt niet alleen maar dansen. Het is een veilige haven, een plek waar vriendschappen ontstaan, een warm nest waar de kinderen binnenwandelen, waar ze soms met dingen komen die ze niet met hun ouders delen. Dat is naar buiten toe allemaal niet zichtbaar.”

Hoe komt dat dan, dat veel mensen geen idee hebben dat de dansschool bestaat en dat het dus zo’n warme plek is voor de leerlingen? Annouke: “Ik denk omdat Will daarin altijd heel bescheiden is geweest. Maar het wordt tijd dat we nu echt laten zien wie we zijn en wat we doen. Angelique is daarin de voortrekker geweest dat we echt gezien mogen worden.”

Het gebouw van de dansschool op de Industrieweg in Pijnacker moet weg vanwege de bouwplannen voor het Oranjepark.

Niet alles gaat echter van een leien dakje in het veertigjarig bestaan van De Dansacker. De school is gevestigd in een gebouwtje achter het gemeentehuis in Pijnacker, dat ze zoals het er nu naar uitziet in september volgend jaar zullen moeten verlaten vanwege de nieuwe woonwijk die voor het gebied Oranjepark in voorbereiding is. De dansschool heeft zowel met de gemeente als met lokale ondernemers al veel gesprekken gevoerd over een alternatieve huisvesting, maar daar is tot nu toe niets uitgekomen. Al in een vroeg stadium had De Dansacker laten weten graag een eigen plek te willen in het nieuwe sociaal-culturele centrum op het Raadhuisplein, maar vanwege de ruimte die de dansschool nodig heeft past dat daar niet in de plannen, zo kreeg men te horen.

Annouke is er wel een beetje somber over hoe het met de huisvesting verder moet. “We hebben er al zoveel tijd en energie in gestoken en tot nu toe komt er niets uit. Dat is heel frustrerend. Als dit verloren zou gaan, dan gaat er voor de kinderen en hun ouders écht wat verloren.”