Verborgen symboliek in de kunst

‘Stilleven met Moor en papegaai’ van Jan Davids de Heem.

Arianna Deligianni, een Griekse kunsthistorica die sinds haar 17e in Nederland woont, geeft op dinsdag 5 maart op uitnodiging van de HGOP een lezing over de zeventiende eeuwse schilderkunst en de symboliek die daarin vaak verborgen is. Ze vertelt over de betekenis van de symboliek in de schilderijen en hoe je die kunt interpreteren.

Veel van die symbolen gaan over de kortstondigheid van het leven, rijkdom, ijdelheid, maar ook over politiek en sociale omstandigheden. Als je daar iets meer over weet, dan kijk je in musea vanzelf met andere ogen naar schilderijen uit die tijd.

De lezing begint om 20 uur in de Acker, Park Berkenoord 2 in Pijnacker. Leden van het Historisch Genootschap hebben vrij toegang, anderen betalen vijf euro entree. Meer informatie.

Jongeren aan de slag met theater

Een bijzonder project van het jongerenwerk van Pijnacker-Nootdorp. Vanaf 26 februari komt een groepje jongeren tien weken lang bij elkaar in CulturA & Zo in Nootdorp om samen een theaterproductie te bedenken en uit te voeren over mentale gezondheid en alles wat daarmee te maken heeft. Ervaren regisseurs begeleiden hen om hun eigen verhaal te vertellen of dat van anderen, over dingen waar ze tegenaan lopen of die ze lastig vinden in het dagelijks bestaan.

Het project is bedoeld voor jongeren van 14 tot 17 jaar die graag podiumervaring willen opdoen of die willen leren zich zekerder te voelen in een groep.

Rond mentale gezondheid bestaan veel taboes. Met het project willen de jongerenwerkers van gro-up proberen die taboes te doorbreken. Met de voorstelling kunnen ook anderen worden gestimuleerd om het onderwerp bespreekbaar te maken.

Er zijn nog enkele plekken vrij voor jongeren die mee willen doen, zowel voor als achter de schermen. Aanmelden kan bij Dirk Zekveld via het mailadres dirk.zekveld@gro-up.nl.

Where Siberia Ended in De Trucker

De Delftse rockband Where Siberia Ended komt naar De Trucker in Pijnacker. De band geeft op donderdag 29 februari een Release Party waarop ze hun nieuwe EP ‘Scar Tissue’ presenteren.

De muziek van de vierkoppige rockband uit Delft kent elementen uit postpunk, alternative rock en grunge. In 2023 bracht de band al twee singles uit. Daarmee werd een stevige notering in de Indie Chart gescoord. Dit jaar presenteren ze al hun nieuwe single ‘Immune’ en daarop volgt op 1 maart dus de EP.

In het voorprogramma speelt de Nederlandse Indie rockband ORDR! Het concert begint om 20.30 uur. Kaarten kosten € 5.

Cantando zingt Gloria van Vivaldi

Het Pijnackerse oratoriumkoor Cantando heeft voor zaterdag 2 maart een bijzonder concert op het programma staan. In de Dorpskerk in Pijnacker zingt het koor, onder leiding van Sabine Geerlof, onder meer het Gloria van Antonio Vivaldi. Aan het concert wordt meegewerkt door de solisten Elma van den Dool, sopraan en Liesbeth van der Loop, alt. Alexander Prins speelt de orgelpartij. Koor en solisten worden begeleid door het Dordrechts Kamerorkest.

Vivaldi schreef drie zelfstandige Gloria’s. Het meest bekend is Gloria in D (RV 589), dat hij schreef in 1715. De compositie bestaat uit dertien delen. Tussen de koordelen zingen sopraan en alt solo’s. Op het programma staan verder enkele stukken van Mendelssohn, waaronder Psalm 42 en de hymne voor koor en sopraan Hör mein Bitten.

Kaarten voor het concert kosten in voorverkoop € 18. Aan de deur van de kerk zijn ook nog kaarten te krijgen, maar dan kosten ze € 20.

Gloria, uitgevoerd door English Baroque Soloists en Monteverdi Choir

Rotary in actie voor laaggeletterdheid

De Rotary Club Pijnacker-Nootdorp wil meer aandacht voor laaggeletterdheid. Ook in onze gemeente zijn er mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. De moeilijkheden waar ze tegenaan lopen kwamen aan de orde tijdens de thema-avond op maandag 29 januari.

Op 19 april is er opnieuw aandacht voor laaggeletterdheid. Dan wordt in CulturA & Zo het Groot Pijnacker-Nootdorps Dictee gehouden. De opbrengst daarvan gaat naar een speciale kast vol boeken en andere materialen voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, die zal worden geplaatst in CulturA & Zo.