Librarians onder de indruk van CulturA & Zo

Een gezelschap van internationale bibliothecarissen en andere medewerkers van bibliotheken toonde zich vrijdagochtend onder de indruk van de manier waarop Bibliotheek Oostland in CulturA & Zo in Nootdorp is ingebed in het cultuurgebouw. Ze toonden zich enthousiast over het concept van alles onder een dak: cultuuraanbieders, de bibliotheek, horeca en het theater met zowel lokaal als professioneel talent op het podium.

Het bezoek was onderdeel van het IFLA World Library and Information Congres, dat deze week werd gehouden in het Ahoycomplex in Rotterdam. De groep die naar Nootdorp was gekomen, met vertegenwoordigers uit Kenia, Zuid-Afrika, China, Groot-Brittannië en nog enkele andere landen, bezocht ook de Centrale Bibliotheek in het centrum van Den Haag.

De librarians werden in de theaterzaal verwelkomd door directeur Petra Togni, die samen met Manuela Bijl uitleg gaf over het concept van CulturA & Zo en de plek van de bibliotheek daarin. Daarna kregen ze een rondleiding door de verschillende ruimten van het gebouw en vielen ze ook aan op de versgebakken muffins, die het team van Jessica en Jules hadden klaargezet.

Petra Togni noemt de reacties van het internationale gezelschap heel positief. “Vooral de verbinding tussen cultuur en sociaal en hoe wij daar invulling aan geven maakte dat ze onder de indruk waren.” Tijdens het congres in Rotterdam was het thema ‘kansengelijkheid’ een gemene deler: dat is voor bibliotheken over de hele wereld een belangrijk begrip. “Zelf zetten wij daar ook stevig op in”, zegt de directeur van Bibliotheek Oostland.