Roos van der Meijden weer genomineerd

Voor de vijftiende keer is de Pijnackerse beeldend kunstenaar Roos van der Meijden genomineerd voor de titel Kunstenaar van het Jaar. In totaal waren er vijfhonderd Nederlandse kunstenaars voorgedragen. Roos een van de negentig genomineerden, die zijn doorgedrongen tot de publieksronde. Tot 15 september kan iedereen zijn stem uitbrengen en ook nog een of twee kunstenaars noemen die tot nu toe niet waren genomineerd.

De verkiezing Kunstenaar van het jaar is de oudste en grootste verkiezing op het terrein van beeldende kunst in ons land. De verkiezing vindt plaats in vier ronden: eerst twee publieksronden en dan twee ronden waarbij een panel de uitslag bepaalt. Dat panel bestaat uit onder anderen directeuren van kunstmusea, kunstrecensenten, kunsthistorici, docenten aan kunstacademies, handelaren en verzamelaars.

Roos van der Meijden schildert doorgaans realistische schilderijen in olieverf en acryl, geïnspireerd op de oude Hollandse schilderkunst maar met moderne elementen. Ze heeft vooral veel bekendheid en waardering opgebouwd met haar gedetailleerde stadsgezichten.

In de verkiezing Kunstenaar van het Jaar drong ze steeds door tot de halve finale. In de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars bereikte ze dit jaar de 25e plaats. In 2020 was ze op die ranglijst 11e, haar hoogste notering tot nu toe. Roos deed het in 2023 met haar interpretatie van het Straatje van Vermeer ook erg goed in het tv-programma De Nieuwe Vermeer.

Meer informatie over de verkiezing Kunstenaar van het Jaar.