Voor de taalontwikkeling van kinderen is het erg belangrijk dat ouders thuis hun kinderen geregeld voorlezen, vaak met ze praten en spelletjes doen. Jammer genoeg lukt dat niet altijd. In taalarme gezinnen is het risico groot dat kinderen al vanaf jonge leeftijd een taalachterstand oplopen. De VoorleesExpress doet daar wat aan. Dit initiatief is bedoeld om de ouders te stimuleren hun kinderen vaak voor te lezen, allerlei taalactiviteiten met hen te doen en ze daarbij te ondersteunen.
Bibliotheek Oostland, die in Pijnacker-Nootdorp het werk van de VoorleesExpress uitvoert, zoekt geregeld vrijwilligers die als voorlezer willen meedoen. Het is best bijzonder dat aan die vrijwilligers geen gebrek is: er zijn er momenteel genoeg, vertelt Ariëlle Savelberg, coördinator van het project. Het is nu juist zo dat er best nog wat meer gezinnen aangemeld zouden kunnen worden. “Anderhalf jaar geleden hadden we een enorme wachtlijst. Misschien dat leerkrachten, intern begeleiders, leidinggevenden op peutercentra en andere professionals denken dat dat nog steeds zo is en dat het daarom geen zin heeft om gezinnen aan te melden. Maar dat kan dus wel: we hebben momenteel juist ruimte om bij nieuwe gezinnen aan de slag te gaan.”
Het zijn altijd de zogenaamde toeleiders die gezinnen aanmelden voor het project. Dat moet iemand zijn die goed kan inschatten wat het kind nodig heeft en of er sprake is van een taalarm gezin. “Als we een aanmelding kunnen honoreren, dan komt een vrijwillige voorlezer twintig weken in het gezin om samen met de ouders voor te lezen aan het kind. De ouders moeten er bij zijn, want het is de bedoeling dat zij het later zelf gaan overnemen. De vrijwilliger stimuleert dus vooral de ouders door hen te laten zien: welke boekjes zijn leuk? Hoe kan ik voorlezen? En hoe kan ik op een andere manier bezig zijn met taal, welke spelletje zijn bijvoorbeeld leuk om te doen? Op die manier helpt de voorlezer hen op weg.”
Het project richt zich op kinderen van 2 tot en met 8 jaar: precies de leeftijdsperiode die voor de taalontwikkeling enorm belangrijk is. Het is niet zo dat dit uitsluitend kinderen zijn uit anderstalige gezinnen, want ook in Nederlandse gezinnen komt het voor dat er weinig aandacht is voor voorlezen.
Ariëlle: “Veel mensen realiseren het zich niet hoe belangrijk het is om daar al op heel jonge leeftijd mee te beginnen. Taalontwikkeling begint al in de baarmoeder: dan kun je al praten tegen het kind: dan hoort het kind al taal. En ook na de geboorte; veel ouders denken dat praten tegen baby’s zinloos is, want die praten niet terug. Maar je zult eerst taal moeten horen voor je het kunt nadoen. In de bibliotheek zijn daar heel leuke boekjes voor beschikbaar. En nee, je gaat een baby geen kwartier voorlezen, misschien maar een minuutje of zo, tot de aandacht van het kind weg is. Maar een baby kan heel gefocust naar een boekje kijken. En dan kun je reageren op wat er gebeurt in het gezicht.”
Professionals op scholen, maar ook bij het Centrum Jeugd en Gezin, het maatschappelijk werk en bij de gemeente kunnen gezinnen dus aanmelden waar zo’n taalstimulans belangrijk kan zijn. Contact opnemen kan via het mailadres voorleesexpress@bibliotheekoostland.nl.