Weer een Verbeelding met extra’s

De Verbeelding, het culturele evenement in Pijnacker-Nootdorp op 23, 24 en 25 september, wordt weer bijzonder, met een programma waarin vanwege het dertigjarig bestaan wat extra elementen zijn toegevoegd. Zo hebben enkele inwoners die dit jaar dertig jaar oud zijn geworden (of die in de komende maanden die leeftijd bereiken) zichzelf laten portretteren. Ook geven verschillende beeldend kunstenaars de bezoekers de kans om zelf met kunst aan de slag te gaan met workshops, waarin ze wat van de technieken van die kunstenaar kunnen leren.

De Verbeelders vonden het leuk om weer wat nieuwe dingen te bedenken ter gelegenheid van het jubileum. “Om te laten zien dat de Verbeelding nog steeds alive and kicking is”, zegt voorzitter Piet van Adrichem. En Roos van der Meijden, die binnen de organisatiegroep onder meer de co√∂rdinatie van de Kunstroute heeft: “De vraag aan beeldend kunstenaars om workshops te geven is zo enthousiast ontvangen dat we moesten kiezen. Uiteindelijk zijn er tien workshops in het programma opgenomen voor zowel volwassenen als kinderen. Dat gaat van boetseren tot glasgraveren en ook natuurdrukken met planten en bloemen. Daar ben ik zelf erg benieuwd naar.”

Piet en Roos zijn al jaren twee van de aanjagers van het cultuurevenement. Ze storten zich telkens weer met veel enthousiasme op de voorbereidingen, samen met de andere vrijwilligers die samen De Verbeelding organiseren.

Piet van Adrichem

Piet van Adrichem: “De opening op vrijdagavond wordt al meteen bijzonder. We hebben de Dansacker uitgenodigd, die dit jaar 40 jaar bestaat. We krijgen een mooi programma met dans, beeldende kunst en muziek op het podium van CulturA & Zo. Studenten van het Haagse conservatorium zorgen in een strijkkwartet voor de muzikale begeleiding.”

Tijdens de openingsavond (waarvoor alle kaarten inmiddels zijn uitgegeven) wordt ook aandacht besteed aan de rijke historie van De Verbeelding. Videomaker Leo Scheen heeft veel oud beeldmateriaal van door de jaren heen opgeduikeld en hij maakte daarvan een mooie compilatie. Die wordt tussen de dans en de muziek door geprojecteerd op het filmdoek van het theater.

Roos van der Meijden

Roos van der Meijden is er blij mee dat in het programma onderdelen zijn die ook jonge mensen aanspreken. Zo zijn in de bibliotheek in Pijnacker de portretten te zien van de dit-jaar-dertigers en ook zijn er weer leuke kindervoorstellingen in CulturA & Zo en in het CJMV-gebouw. “Verder hebben we workshops voor kinderen in de basisschoolleeftijd en zijn er op het Raadhuisplein activiteiten voor een wat jonger publiek. We doen ons best om deze doelgroep ook te bereiken.”

Het zaterdagavondconcert in de Dorpskerk in Pijnacker is het vermelden waard. Van Adrichem: “Voor de tweede keer hebben we daarvoor de violiste Adinda van Delft en haar broer, gitarist Matthijs, uitgenodigd. Ze speelden al eerder op De Verbeelding en dat was toen een groot succes. Adinda heeft inmiddels landelijke bekendheid gekregen.”

Peter Tettero en Beach Boy Al jardine

Een hoogtepunt is volgens de voorzitter zeker ook de overzichtstentoonstelling in het Bestuurscentrum van het werk van fotograaf Paul Bergen, een van de meest bekende muziekfotografen van Nederland. Hij fotografeert al meer dan dertig jaar vele artiesten en muzikanten in binnen- en buitenland, waaronder ook legendarische figuren als de Rolling Stones, U2, Prince, David Bowie, Adele, Pearl Jam, Nirvana en nog vele anderen. “En er zijn ook twee interessante live-interviews: op zaterdag Erik Bevaart die oud-Pijnackenaar Peter Tettero bevraagt, en op zondag een gesprek van Sjaak Oudshoorn met Paul Bergen over diens werk.”

Bibliotheek Oostland in Pijnacker hangt tijdens De Verbeelding vol met kunst. Veel amateurkunstenaars tonen daar waar ze zoal mee bezig zijn, maar er is ook veel fotografie te zien en werk van inwoners die lessen in schilderen en tekenen volgen bij een van de lokale kunstenaars.

Nog meer hoogtepunten? Het is teveel om op te noemen. Maar het volledige programma van De Verbeelding is te vinden op https://www.deverbeelding.nu