15-jarig Levtheater werkt hard aan jubileumvoorstelling

In CulturA & Zo wordt hard gewerkt aan de repetities voor de jubileumvoorstelling.

Ze zijn er maar wat trots op, moeder en dochter Simone Hofman en Sara Krant. Want Levtheater, hun jeugdtheaterschool in Nootdorp, bestaat dit jaar vijftien jaar. Dat wordt vanzelfsprekend gevierd met een bijzondere jubileumvoorstelling, die voor 10 en 11 juni op de agenda van CulturA & Zo staat. De titel: ‘Wiebes weg’, een voorstelling voor het hele gezin. Het verhaal wordt op de planken gebracht door negen gevorderde spelers van de theaterschool, aangevuld met leerlingen uit de verschillende lesgroepen.

Het verhaal gaat over Wiebe, een jongen die gek is van metro’s en die al tekenend zijn eigen metrolijnen ontwerpt. In het stuk komt hij als het ware in zijn eigen tekeningen terecht. Dat is straks te zien aan de aankleding, want het decor, de rekwisieten en de kostuums: alles ziet er als zwartwit tekeningen uit. Bij de voorstelling is ook een choreografe betrokken: een oud-collega van Simone en een huidige collega van Sara; Patty Broese van Groenou.

Simone Hofman, die destijds samen met haar zus Peggy de theaterschool oprichtte, liep al heel lang rond met het idee om dit verhaal om te werken tot een theatervoorstelling. Sara: “Het komt uit een boek dat we vroeger samen lazen, Ga je mee naar toejeweetwel van Joke van Leeuwen. Daarin staat het verhaal ‘de metro van Magnus’ en daar heeft Simone dus ‘Wiebes weg’ van gemaakt.”

In de afgelopen vijftien jaar hebben heel veel kinderen en jongeren toneelles gevolgd bij Levtheater. Aanvankelijk werden de lessen altijd gegeven door Simone Hofman, die al jaren actief is als professioneel theatermaker, maar sinds enkele jaren is ook haar dochter Sara actief als docent en regisseur. Zij studeerde anderhalf jaar geleden af als docent aan de theateropleiding van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. “Tja, ik heb altijd gezegd: ik word geen theaterdocent, want dat doet mijn moeder ook”, zegt Sara. “Maar ja, de liefde voor het vak is me met de paplepel ingegoten. En nu vind ik het alleen maar mooi, alle kennis die ik van haar meeneem en ook dat ik tegelijkertijd wat nieuws kan inbrengen.”

En Simone? Die is hartstikke trots. “Zó mooi dat dit kind hetzelfde vak heeft gekozen als ik, dat ze naast me staat en voor tachtig procent de docente is die ik ook ben. We clashen ook wel eens hoor, we hebben allebei theaterego’s.”

Levtheater werkt vanuit een duidelijke filosofie, vertelt Simone. “Het is hoe we kiezen om te werken. Niet ieder kind hoeft te barsten van het talent om tóch te kunnen stralen tijdens een voorstelling. En het is echt een kadootje: we hebben leerlingen die hier al tien jaar zijn en anderen die net dit jaar zijn begonnen, maar allemaal helpen ze elkaar, er wordt niet gepest, niemand uitgesloten, iedereen hoort erbij. Dat is zo mooi om te zien.” Sara vult aan: “Je kunt ook bij het voorbereiden aan de jubileumvoorstelling zien dat alles wat we in de lessen doen, hier weer samenkomt. We hebben nog maar vier repetities, maar dat komt helemaal goed. Ook al heeft mijn moeder er wel een handje van om ineens toch weer iets om te willen gooien. Maar dat zijn alle leerlingen wel gewend.”

De kaartverkoop voor ‘Wiebes weg’ is al begonnen. Kaartjes kosten € 12 (kinderen tot 12 jaar en Lev-leerlingen € 10). Ze zijn te bestellen op de website van CulturA & Zo. Er zijn dus twee voorstellingen: op zaterdag 10 en op zondag 11 juni, op beide dagen om 16 uur.

Levtheater heeft ook een kleurplatenwedstrijd georganiseerd, waarmee kinderen kaartjes kunnen winnen voor de voorstelling. De kleurplaten liggen klaar bij CulturA & Zo in Nootdorp, maar ze zijn ook op te vragen via de website van Levtheater zelf. Daar is ook alle informatie te vinden over de lessen die kinderen en jongeren er kunnen volgen.