Afwisselende lunchconcerten in Ontmoetingskerk

Klezmerband Nigun speelt in eerste lunchconcert van het jaar.

De activiteitencommissie van de Ontmoetingskerk in Pijnacker heeft voor 2024 weer een mooi en afwisselend programma samengesteld voor de lunchconcerten, die behalve in de zomermaanden elke derde zondag van de maand worden gegeven. Voor dit jaar zijn er tien concerten gepland met een gevarieerd karakter: kleine ensembles, enkele koren en twee solisten op viool en op de vleugel.

Het eerste lunchconcert, op zondag 21 januari, springt er meteen een beetje uit. Dan is in de Ontmoetingskerk klezmermuziek te horen, de jiddische muziek die vaak wordt gespeeld op feesten van Oost-Europese Chassidische joden. Te gast is dan de Klezmerband Nigun uit Alphen aan den Rijn.

Bob van der Deijl

Voorzitter Bob van der Deijl van de activiteitencommissie was destijds een van de initiatiefnemers van de lunchconcerten in de kerk. “Het idee ontstond toen ik in contact kwam met iemand die zulke concerten organiseert in de Koningskerk in Voorburg. Toen ik hoorde hoe ze dat daar deden dacht ik meteen: dat wil ik voor de Ontmoetingskerk ook! We hebben toen eerst lunchconcerten georganiseerd met muzikanten die al in Voorburg hadden opgetreden. Langzamerhand zijn we ons ook eigen netwerk aan het opbouwen. Onze kerken in Voorburg en Pijnacker zijn geen concurrenten van elkaar, dus we wisselen nog steeds tips en ideeën uit.”

Door deze samenwerking, maar ook omdat de lunchconcerten in Pijnacker een grotere bekendheid hebben gekregen, wordt het gemakkelijker om een afwisselend jaarprogramma samen te stellen. Van der Deijl: “Er zijn nu zelfs al mensen die zichzelf aanmelden omdat ze ook wel een keer willen komen spelen. En af en toe laten we iemand terugkomen die eerder bij ons speelde en waar we erg enthousiast over waren.”

Ook dit jaar zal dat het geval zijn. De jonge violiste Adinda van Delft uit Berkel en Rodenrijs, die in 2022 tijdens een lunchconcert als soliste optrad met het Pijnackers Kamerorkest, komt opnieuw naar de Ontmoetingskerk. Op 23 juni brengt ze een eigen programma, begeleid door de pianiste Natasja Douma.

De activiteitencommissie zorgt voor afwisseling in de programmering. Bob van der Deijl: “Het zijn eigenlijk altijd vrije concerten, alleen met Pasen hebben we passiemuziek en met kerst koormuziek in kerstsfeer. Verder is het vaak klassiek, en we krijgen bijvoorbeeld op 19 mei een jeugdkoor van de Academy of Vocal Arts uit Den Haag samen met het Mädchenchor uit Hamburg, dat in dat weekend bij de Academy op bezoek is.”

Het aantal bezoekers is in de loop der tijd behoorlijk toegenomen. In het begin was de Ontmoetingskerk al blij met zestig tot tachtig bezoekers, maar dat zijn er nu doorgaans tussen de honderd en honderdtwintig. De organisatoren houden daarbij vast aan het concept dat de toegang tot de lunchconcerten gratis is, maar na afloop is er wel de mogelijkheid om een vrijwillige bijdrage achter te laten om de kosten te kunnen dekken. De voorzitter: “Het lukt ons tot nu toe om de eindjes aan elkaar te knopen, al is ook voor ons wel de realiteit dat alles duurder wordt.”

Niet alleen de lunchconcerten zelf zijn populair, dat geldt ook voor de koffie vooraf (met krentenbol of boterham) en het drankje en een hapje achteraf. “Dat draagt erg bij aan het totaalsfeertje, dat vinden we belangrijk. Er wordt ook veel gebruik van gemaakt; bezoekers blijven na afloop echt hangen om elkaar te ontmoeten en wat na te praten.”

De lunchconcerten beginnen steeds om 12 uur, de koffie staat al een half uurtje eerder klaar. De Ontmoetingskerk is te vinden aan de Klapwijkseweg 91 in Pijnacker.

Het volledige programma voor 2024 is hier te downloaden.