Drukke tijd voor Voetlicht en Kinto

Topdrukte bij de Nootdorpse toneelvereniging Het Voetlicht. Komende vrijdag, 27 oktober, is de première van de hilarische klucht ‘Hotel te koop’ en een paar weken later is het tijd voor KinTo, de jeugdafdeling van de vereniging, die dan de traditionele Sinterklaasvoorstelling speelt.

‘Hotel te koop’ is weer een onvervalst Voetlichtstuk, over een ouder stel dat al jaren een hotel runt en dat langzamerhand wel met pensioen wil. Maar dat hotel is door de jaren heen wat sleets geworden en dat geldt ook voor het personeel dat bij de overname zal zijn inbegrepen, dus vind daar maar eens een koper voor.

Regisseur Vincent Prenger: “Ja, dit is weer echt een klucht-klucht, een ouderwetse dijenkletser, goed voor een avond onbezorgde lol. Het is leuk om het wat af te wisselen: de vorige voorstelling was iets serieuzer, een mystery-whodunit, ook heel leuk om te doen en om naar te kijken, maar dit is weer een lachspektakel.”

Het Voetlicht brengt weer een stuk of twaalf spelers op het toneel van CulturA & Zo, een trouwe groep mensen waarvan de meesten al lang meespelen bij de vereniging, maar er zitten ook wat jongere spelers bij. Het regisseren van die groep is op zich al een feest, zegt Prenger. “Daarom doe ik het ook zo graag. Ik werk als regisseur altijd vanuit plezier en als dat plezier straks op de vloer ook overkomt bij het publiek, dan heb je eigenlijk de voorstelling al gewonnen.”

‘Hotel te koop” wordt vijf keer gespeeld: vrijdag en zaterdag 27 en 28 oktober om acht uur ’s avonds, vrijdag 3 en zaterdag 4 november om 20 uur en tenslotte op zondag 5 november om twee uur ’s middags. Kaarten kosten € 11 per stuk.

‘Vrolijk, chaotisch en druk

De jeugdafdeling KinTo speelt vanaf zondag 19 november de jaarlijkse Sinterklaasvoorstelling. Achttien jonge spelers, in de leeftijd van 8 tot 17 jaar, komen dan in actie in het vrolijke stuk ‘Sinterklaas en het bovenste beste baasje’. Hier is Thea van der Helm zoals altijd weer de regisseur.

“Het wordt weer ontzettend leuk”, zegt Thea, “een beetje chaotisch en druk, want de pieten gaan allerlei spelletjes doen en quizzes en degene die wint, die wordt het bovenste beste baasje van Sinterklaas. Maar voor het zo ver is gebeurt er heel wat op het podium, met veel spektakel en muziek.”

Thea, zelf altijd een van de sterspelers van Het Voetlicht, heeft nog steeds erg veel plezier in het maken van de kindervoorstellingen. “Ja, dit moet je wel heel leuk vinden, want anders kan je het echt niet doen. Het kost best een hoop energie en heel veel tijd. Maar ik vind het heerlijk.”

Ook bij KinTo zijn veel spelers die al jaren meedoen. En in de loop der tijd zijn ook veel jongeren die bij de jeugdgroep waren uitgespeeld, overgestapt naar Het Voetlicht. Thea is daar maar wat trots op. “Ik ben 28 jaar geleden begonnen met KinTo en ik denk dat in de loop der jaren toch wel een stuk of acht kids naar de volwassenengroep zijn doorgestroomd. Mijn eigen dochter Joyce is destijds bij Kinto begonnen en heeft daar jarenlang meegespeeld, en haar kinderen doen nu ook weer mee aan KinTo!”

De Sinterklaasvoorstelling wordt dit jaar drie keer gespeeld, op zondag 19, zaterdag 25 en zondag 26 november, steeds om twee uur ’s middags. Kaarten kosten € 9.