Gro-up maakt films met jongeren

Het jongerenwerk in Pijnacker-Nootdorp, dat tegenwoordig opereert onder de naam ‘gro-up’, is met een klein groepje jongeren tussen 14 en 21 jaar aan de slag met een mooi filmproject. Er is inmiddels een kanaal geopend op Instagram, Checktv.pn, waar in de komende tijd verschillende videoproducties zullen verschijnen. Ook werken ze op verzoek van de gemeente aan een video.

Jongerenwerker Dirk Zekveld, een van de coördinatoren van de videogroep, laat weten dat het idee er al wat langer lag. Al een jaar geleden had een groepje jongeren gezegd dat ze wel een film zouden willen maken. Uiteindelijk is begonnen met zes jongeren uit Pijnacker-Nootdorp, maar er kunnen zich nog meer liefhebbers aansluiten.

Dirk Zekveld: “Ik heb zelf ervaring met het maken van video: ik ben naast het jongerenwerk geregeld actief als regisseur voor corporate films. Bij dit project is het de bedoeling dat de jongeren alles zelf doen: ze schrijven het scenario, ze putten uit eigen ervaringen, regelen de acteurs enzovoort. in opdracht van de gemeente zijn ze momenteel bezig met een filmproject over de vraag: hoe stap je als ouderen af op jongeren in de wijk die overlast geven? Best een stevig thema dus.”

Checktv op Instagram.

Er zijn ook al plannen voor enkele andere producties. Zo werken ze aan een film van drie minuten met verhalen van jongeren over jezelf uitspreken wie je bent. Enkele jongeren willen een video maken over ‘ben ik een hij of een zij of iets daartussen?’ Het zijn dus heel persoonlijke onderwerpen.”

Zekveld weet zelf heel goed wat er allemaal nodig is om een videoproject van de grond te krijgen, maar zijn rol is toch vooral om de jongeren de kans te geven van alles zelf uit te zoeken. “Ik vind het heel leuk om los te laten en hen de positie te geven om hun eigen dingen te doen. Daarbij gaat het niet alleen om het proces van films maken, maar ook om elkaar te ontmoeten. Het zijn jongeren die allemaal uit een ander nest komen. Ik heb al gemerkt dat er veel tijd en ruimte nodig is om hen samen te laten komen. Als je er van buitenaf naar kijkt, dan kun je je afvragen: waarom moeten ze als ze twee uur bij elkaar zijn eerst een uur lang kletsen over helemaal niks? Maar dat is echt nodig, merk ik. In het andere uur zijn ze dan wel heel serieus bezig.”

Op de Instagrampagina staat tot nu toe alleen een introfilmpje over het filmproject. Daar zal dus binnenkort van alles bij komen. Wie mee wil doen met het project kan mailen naar jwpijnackernootdorp@gro-up.nl

En verder is er ook een video over een rijdende afvalbak te vinden op Facebook. Die is gemaakt om mensen te vragen of ze vinden dat hun buurt schoon en veilig is. De video is hier te vinden.