Luca Warmer: Oh My Jazz

Foto’s: Julia Bo Heijnen

Hoewel ze in Delft is geboren en ze Nootdorp natuurlijk goed weet te vinden, is CulturA & Zo voor Luca Warmer nog een onbekend theater. Maar daar komt verandering in, want op vrijdag 8 maart treedt ze er op met haar programma ‘Oh My Jazz’. “Het wordt voor mij dus eigenlijk de vuurdoop in Nootdorp”, zegt ze. “Het is wel grappig, want ik zat vroeger op Roots Muziekschool, die inmiddels is uitgebreid naar Nootdorp en ook naar Pijnacker. Maar ik kwam zelf eigenlijk vooral in Delft.”

Luca is onlangs begonnen met een toernee met haar jazzprogramma langs Nederlandse theaters. Aanvankelijk liep de planning tot ergens halverwege dit jaar, maar inmiddels zijn er voorstellingen gepland tot in februari volgend jaar. ‘Oh My Jazz’ is haar tweede eigen voorstelling. Samen met pianist Sebastiaan van Bavel en bassist Tomek van Leeuwen brengt ze een ode aan de jazz en vertelt ze de verhalen van haar grote heldinnen als Sarah Vaughan, Ella Fitzgerald, Billie Holliday, Dinah Washington en Nina Simone.

De liefde voor muziek en ook voor blues en jazz begon al vroeg, vertelt Luca. “Ik ben op mijn tiende saxofoon gaan spelen. Als je dat instrument bespeelt, dan rol je al snel in de blues en de jazz. Mijn vader heeft een grote rol gehad: die zette in het weekend vaak heel hard muziek op, heel veel uren achter elkaar. En dan moest ik luisteren naar Frank Zappa, best wel ingewikkelde jazz, modern, klassiek, alles wat samenkomt. Ook veel geïmproviseerde muziek. Hij nam me mee naar North Sea jazz, het Transition Festival. Muziek was in ons gezin een heel belangrijke factor.”

Van daaruit leerde Luca zelf veel van de zangers en vooral zangeressen kennen waar ze uiteindelijk ‘helemaal verliefd op werd’. zoals ze het zelf zegt: Aretha Franklin, Chaka Khan, Sharon Jones, Charles Bradley. “En natuurlijk de grote zangeressen waar ik nu in de voorstelling zelf over zing.” Tijdens haar muziekopleiding speelden al deze grote namen voor haar ook een grote rol. In 2021, in coronatijd, studeerde ze met lof af aan de jazzafdeling van het Koninklijke Conservatorium in Den Haag.

Het is opmerkelijk dat Luca Warner zichzelf geen zangeres noemt, maar stemkunstenaar. “Dat houdt voor mij eigenlijk in dat je de stem kunt zien als volledig instrument. Daar kun je van alles mee doen. Je kunt er natuurgeluiden mee maken, je kunt er heel hoog mee zingen of heel laag. je kunt allerlei klanken met het register maken en dat gaat veel verder dan alleen het zingen van tekst. Jazz geeft veel ruimte voor improvisatie. Dat kan je op heel veel soorten manieren invullen, dus ook met klank en met geluid. Ik zie stemkunst dus als zingen-plús.”

Luca perst haar lippen op elkaar en improviseert met een mooie tromboneklank. “Dat doe ik soms op het podium als ik denk: mensen hebben nu al zo lang geluisterd, misschien zijn ze een beetje moe van mijn stem geworden.”

Er zijn best veel mensen die niet zoveel hebben met jazz, die er niet zo in thuis zijn of die zeggen: dat is niets voor mij. Waarom zouden zij toch naar de voorstelling moeten komen?

“Ze moeten komen omdat muziek ten allen tijde een verbinding legt. Ik vind het altijd grappig als mensen zeggen; ik hou niet van jazz. Er zijn zoveel soorten jazz! En jazz is het beginsel van zoveel muziek geweest. Doordat tot slaaf gemaakten op de Congo Square bij elkaar kwamen, op een zogenaamde vrije zondag. Er werden instrumenten bijgehaald, er werden klanken gemaakt en ritmes: dat is het grondbeginsel van de jazz. Van daaruit is de blues, de ragtime, de gospel ontstaan, van daaruit gingen ze uiteindelijk met big bands toeren.”

“Dus juist als je niet van jazz houdt, kom dan naar Oh My Jazz! Dan leer je ook een beetje waar het vandaan komt. En vooral ook wat voor groot plezier ik daar uithaal. Het is iets wat ik zó tof vind en elke dag uit wil dragen. Dus kom maar eens gewoon kijken en doe dan je ogen dicht. Kijk maar eens of je een stem hoort of een trombone of iets anders. En laat je maar meenemen.”

Meer over Luca is te vinden op haar website.

‘Oh My Jazz’ is te horen en te zien op 8 maart in Theater CulturA & Zo in Nootdorp. Het begint om 20 uur. Kaarten kosten € 20, inclusief drankje.

Hieronder de belangrijkste delen uit het gesprek met Luca Warmer.