Thijs van Bruggen krijgt goede reacties op zijn muziek

Het zijn nog niet de allergrootste hits van Nederland geworden, zegt de jonge Pijnackerse singer/songwriter Thijs van Bruggen over zijn debuutnummers. Maar hij krijgt er wel heel goede reacties op. “Vooral op Instagram reageerden enkele mensen die ik helemaal niet ken dat ze het hele vette muziek vonden. Dat is dan wel leuk om te lezen.”

Thijs is bescheiden. Hij weet dat hij nog een weg te gaan heeft voor een glanzende muzikale carrière, maar hij heeft er vertrouwen in. Wat misschien nog veel belangrijker is: hij heeft erg veel plezier in het schrijven en zingen van eigen nummers. Twee liedjes heeft hij samen met Nootdorper Martin Hendriks van MHX Music al opgenomen en via Youtube en andere kanalen online gezet. “Een beetje als een opstapje naar hopelijk meer”, zegt Thijs. “Ik ben me nu vooral aan het focussen op nummers schrijven en proberen op allerlei plekken op te treden. Als je aan de slag wil in de muziek, dan heb je toch een aantal nummers nodig die je kunt gebruiken.”

De ambitie voor een carrière in de muziek, die heeft de jonge Pijnackenaar zeker. Met muziek is hij thuis opgegroeid, vooral door zijn drie halfbroers van zijn vaders kant, waar hij veel mee optrok en die altijd bezig waren met hun gitaren en met zingen. “Toen ik hen met die gitaren bezig zag wist ik al snel: dat wil ik ook. Op een gegeven moment kreeg ik van een van mijn broers zijn oude gitaar. Hij zei van: nou, ga maar proberen dan. Ik heb toen eerst veel geleerd van filmpjes op Youtube en heb uiteindelijk ook les genomen. Eerst gitaar, later ook zang.”

In de tussentijd leerde Thijs veel artiesten kennen die nog steeds een inspiratie voor hem vormen: Tom Perry, Bruce Springsteen, Jim Croce, Bob Dylan. Na een tijdje, toen hij ook wat steviger muziek leerde kennen, speelde hij nog een tijdje in een band. “Maar op een gegeven moment merk je dan toch dat met zijn vieren of vijven afspreken moeilijker is dan in je eentje. En ik merkte dat het niet goed werkt als mensen andere ideeën hebben. Dus toen besloot ik dat ik toch zelf muziek wilde gaan maken, alleen.”

Aanvankelijk zong Thijs vooral Engelstalige nummers, maar een jaar of anderhalf geleden is hij overgestapt op Nederlands. Ook met muziek van de artiesten die hem vooral inspireren. “Maar ik probeer hun stijl wel een beetje te moderniseren en naar het Nederlands te brengen.”

Zijn muzikale activiteiten zijn overigens niet het enige dat hem bezig houdt. Hij studeert biologie in Leiden, een studie die nu bijna is afgerond. Hierna wil hij nog een heel andere studie doen: rechten. En verder voetbalt hij bij RKDEO, heeft hij een baan bij Albert Heijn in Nootdorp én wil hij natuurlijk voldoende tijd besteden samen met zijn vriendin, met wie hij in Pijnacker woont. “Ja, het is wel een beetje druk. Ik zit niet stil. Maar ja, ik ben nog jong, dus… Ik ben net een week 22.”

Een paar van die studies achter de hand, dat is altijd fijn om op terug te kunnen vallen als het in de muziek toch niet zou lukken. Maar aan de slag als bioloog of een carrière in de rechten: toch liever niet, zegt Thijs. “Nee, het allerliefste zou ik inderdaad mijn brood willen verdienen met muziek. Dat ik daarvan kan leven. Ja, dat lijkt me fantastisch. En of dat dan is dat ik zelf de muziek ten gehore breng of dat ik mijn geld zou verdienen als songwriter voor andere artiesten, dat maakt me dan niet zoveel uit.”

Gewoon maar even gaan luisteren naar die Thijs. Zijn debuutsingle, ‘Niet meer los’, staat hier op Youtube en op Spotify (en ook onderaan op deze pagina). Enkele weken geleden bracht hij een volgend nummer uit, ‘Ben jij degene’, dat hier te vinden is. Hou op Youtube het kanaal van MHX Music in de gaten voor toekomstige nummers. En op zijn Instagram-account plaatst Thijs een of twee keer per week een cover van een van de artiesten die hem inspireren. Ook de moeite waard.