Negen monumenten open op Monumentendag

Joannes de Dooperkerk, Pijnacker. Foto: Bart Planken

Pijnacker-Nootdorp doet op 9 en 10 september weer mee met de landelijke Open Monumentendag. Negen historische gebouwen zetten op deze dagen hun deuren open voor het publiek. De bekendste zijn de vier monumentale kerkgebouwen in de gemeente: de Dorpskerk en de Sint Bartholomeuskerk, beide in Nootdorp, en de Dorpskerk en de Joannes de Dooperkerk, die allebei in Pijnacker staan.

Verder zijn ook korenmolen Windlust bij de Dobbeplas, de halve molen aan de Noordeindseweg, Atelier 1647en Grand Café 1837 op de Dorpsstraat in Nootdorp voor het publiek geopend. 1837 is gevestigd in een 300 jaar oude boerderij.

Drie woonhuizen naast elkaar op de Klapwijkseweg zijn gemeentelijke monumenten. Het huis op nummer 5 is op beide dagen voor bezoekers geopend. Dat geldt ook voor de achtertuin, waar een stuk of twintig fietsen uit de periode van 1913 tot en met 1960 zijn opgesteld. Die fietsen zijn niet monumentaal, maar wel leuk om te zien.

Wie zin heeft kan tijdens de Open Monumentendag deelnemen aan een fotowedstrijd, die is georganiseerd in samenwerking met Natuurmonumenten, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en nog enkele andere organisaties op dit gebied. Ingezonden foto’s worden beoordeeld door topfotograaf William Rutten. Hier is er meer over te lezen.