Mooie gesprekken door Samenlezen

In Bleiswijk wordt het project Samenlezen al enkele jaren gehouden. Daar is een hechte groep ontstaan.

Wat roept een bepaalde passage in een roman bij je op? Wat spreekt je zo aan in een verhaal of gedicht? Herken je er iets van in je eigen leven? Dat soort vragen samen met andere mensen bespreken is de opzet van het project Samenlezen, dat Bibliotheek Oostland nu ook in de vestiging in Pijnacker is begonnen.

Bij Samenlezen gaan mensen samen met een getrainde leesbegeleider met teksten aan de slag. Daarbij blijkt vaak dat er verschillende manieren zijn om naar een fragment of verhaal te kijken. Het roept bij iedereen ook vaak iets anders op.

De methodiek van Samenlezen is ontwikkeld in Engeland. Daar is onderzocht wat het effect is van samen lezen en met elkaar delen wat een tekst zoal oproept. Dat blijkt goed te werken: het uitwisselen van herinneringen, emoties en gedachten zorgt vaak voor bijzondere gesprekken. In de vestiging in Bleiswijk van Bibliotheek Oostland komt al enkele jaren een groep mensen geregeld bij elkaar om samen te lezen.

In de vestiging in Pijnacker in Buurt & Zo kunnen inwoners twee keer per maand op woensdagochtend deelnemen. De eerstvolgende keer is woensdag 21 februari. Het is steeds van 10.30 tot 11.30 uur. Je hoeft niet pers√© van lezen of literatuur te houden om mee kunnen te doen. Aanmelden hoeft ook niet, je kunt gewoon voor 10.30 uur binnenlopen.

Hier vind je meer informatie