Theater zonder woorden

Een leuke voorstelling voor het hele gezin en geschikt voor kinderen vanaf een jaar of zes: dat is wat zaterdag 6 januari te zien is in de theaterzaal van CulturA & Zo. Het gaat om muziektheater, volledig zonder woorden, uitgevoerd door drie jonge musici die zijn afgestudeerd aan het Haags conservatorium. Ze noemen zich de Wandering Musicians en het verhaal dat ze gaan spelen en uitbeelden is de Zee Symfonie.

De drie zijn de violiste Ania Szafraniec, de fagottist Pedro Gonçalves en de fluitiste Nadja Zhelnina. Vooral Nadja is de drijvende kracht is achter de ‘ronddwalende muzikanten’. Zij kwam een paar jaar geleden op de gedachte om non-verbale theatervoorstellingen voor kinderen te maken. “Ik had daarover een soort idee, een concept om te kijken hoe je dat zou kunnen doen”, vertelt Nadja. “In 2022 hebben we een eerste voorstelling gemaakt op basis van een sprookje van Grimm, de Wonderlijke Speelman. Dat is nogal een duister verhaal, dus dat hebben we een beetje herschreven om het wat leuker voor kinderen te maken. We hebben dat twee keer gespeeld op basisscholen om uit te proberen of dat werkt.”

In het vorige voorjaar ging het drietal nadenken over een wat langere voorstelling, die ook in theaters uitgevoerd zou kunnen worden. Nadja: “We kwamen uit op het thema ‘zee’, dat leek ons wel leuk. En we bedachten de titel: de Zee Symfonie. Daar hebben we het script omheen gebouwd en gezocht naar muziek die daarbij zou passen.”

Dat script is het verhaal geworden van twee piraten die de zeilen hijsen en de zee op gaan en die daarbij heimelijk worden bekeken door een zeemeermin. Maar ze komen in een heftige storm terecht, dus een ontspannen tochtje wordt het niet…

Het verhaal wordt verteld met muziek en ook met uitbeeldingen door de drie musici. “Dat is de opzet, we willen het echt helemaal zonder woorden, zodat de voorstelling ook geschikt is voor kinderen die qua taal een andere achtergrond hebben.” Voor het muzikale deel hebben de drie bestaande klassieke stukken gebruikt en bewerkt, zoals de Moldau van Smetana, de storm uit de ouverture van Wilhelm Tell van Rossini en een stukje uit een concerto grosso van Schnittke. “Maar we zijn natuurlijk geen acteurs, dus voor de uitbeelding van het verhaal hebben we wel hulp gevraagd. Kleinkunstenaar en zanger Max Douw heeft ons daarin gecoacht. Dat was wel erg fijn.”

Onlangs hebben de drie een try-out gespeeld en dat ging erg goed. Komende zaterdag is in CulturA & Zo de première van de voorstelling. Die duurt zo’n drie kwartier en daarna is er nog een muzikale workshop waar alle kinderen die zijn komen kijken aan mee kunnen doen.

Kaartjes voor de voorstelling kosten € 3,50 en voor dat geld heb je dus met het hele gezin een fijne middag. De voorstelling begint om 14.30 uur. Ga zeker kijken, het wordt leuk!

Een stukje van de try-outvoorstelling is te zien op de Instagram-pagina van de Wandering Musicians.