Twee lezingen over de Romeinen

Inwoners van Pijnacker-Nootdorp en omgeving die werkelijk álles willen weten over de Romeinen en de invloed die ze ooit in ons land hadden, kunnen hun hart ophalen. In de komende tijd zijn er twee verschillende lezingen over dit onderwerp, allebei op dezelfde locatie, maar door andere organisatoren.

De eerste lezing is op woensdag 24 januari door de historica Diana de Wild. Op uitnodiging van de afdeling Nootdorp van KBO Zuid-Holland komt ze in De Acker, Park Berkenoord 2 in Pijnacker, vertellen over de Romeinen in Nederland. Na de lezing kunnen de bezoekers per bus mee naar Leiden, waar in het Rijksmuseum van Oudheden de vaste tentoonstelling ‘Nederlanders in de Romeinse tijd’ wordt bezocht. Diana geeft daar telkens voor kleine groepjes deelnemers rondleidingen.

De lezing begint om 10 uur. De bus voor de excursie naar Leiden vertrekt om 13 uur. Deelname voor het hele programma is € 45. Het programma en alle andere bijzonderheden zijn hier te vinden.

Dr. Anton van Hooff

Bijna twee weken later, op maandag 5 februari, geeft historicus Anton van Hoof voor het Historisch Genootschap Oud-Pijnacker een lezing onder de titel Romeins Nederland en Romeinen in Zuid-Holland. Hij vertelt onder andere over de nederzettingen Forum Hadriani (nu Voorburg) en Matilo (nu Leiden) die door de Romeinen werden gesticht. Ook in Nijmegen, Maastricht en Heerlen zijn veel opgravingen gedaan waar Romeinse resten werden gevonden.

De lezing voor het HGOP, ook in De Acker, begint om 20 uur. Leden van het Historisch Genootschap hebben gratis toegang, anderen bellen € 5 entree. Hier vind je de bijzonderheden.