Amadeus Pianoschool viert jubileum

Eigenlijk had Ans van Vlijmen enkele jaren geleden het tienjarig bestaan van haar Amadeus Pianoschool willen vieren, maar vanwege corona ging dat natuurlijk niet. Daarom geeft ze samen met haar leerlingen op 30 september een jubileumconcert in Theater CulturA & Zo ter gelegenheid van het 12,5-jarig bestaan. En daar gaan ze een mooi feest van maken.

De Nootdorpse pianodocente is best trots op wat ze met haar school, met plezier vernoemd naar Wolfgang Amadeus Mozart, in de afgelopen jaren heeft bereikt. Veel reclame hoefde ze nooit te maken, want de lessen liepen vrijwel altijd wel vol, vertelt ze. “De piano blijft populair, dat kan ik goed merken. Ook kinderen kiezen nog steeds geregeld voor pianoles, al kan het natuurlijk ook zijn dat het bij sommigen vooral op advies van hun ouders is.”

Een leerlingenconcert is op zich niet speciaal. Ook de leerlingen van Pianoschool Amadeus krijgen elk jaar de gelegenheid om aan hun ouders, grootouders en andere mensen te laten horen wat ze hebben geleerd. Vanwege het jubileum maakt Ans er samen met haar leerlingen nu wel iets speciaals van en Mozart speelt daar een rol in. “Zoals altijd laten de kleintjes eerst iets horen, en daar vertel ik dan een verhaal bij dat onder andere over Mozart gaat. We hebben zelfs een kleine Mozart die in mooie kledij uit die tijd een stukje speelt. Ook de andere kinderen beelden mensen uit die tijd uit tijdens het verhaal”, vertelt Ans.

Als de jongste leerlingen zich hebben laten horen, komen ook de andere leerlingen aan de beurt, oplopend in leeftijd. Ze spelen heel gevarieerde solostukken en die zijn echt niet allemaal van de bekende componist uit Salzburg, want in de Nootdorpse pianoschool wordt ook veel bekende hedendaagse muziek gespeeld.

Aan het concert doen in totaal 15 tot 20 leerlingen mee. “Ik heb oud-leerlingen uitgenodigd die zullen laten horen dat de pianoles een opstap was naar een leven met muziek. Ik hoop ook dat er leerlingen uit die 12,5 jaar langs zullen komen om te luisteren naar de kinderen en jongeren die nu les hebben.”

Het valt de pianodocente op dat leerlingen tegenwoordig langer blijven hangen. Sommigen hebben zelfs al tien jaar les bij haar. “Vroeger was het heel normaal dat kinderen stopten met pianoles na groep acht, bij de overgang naar het middelbaar onderwijs. Maar dat gebeurt nu minder; er zijn er zat die ook daarna op les blijven komen. Dat vind ik mooi om te zien.”

Het concert in CulturA & Zo op 30 september begint om 19.30 uur. Kaarten kosten € 4,50.