Clavicord-concert in Ontmoetingskerk

Nadia Askarova

Het oudst bekende toetseninstrumenten met snaren, de clavichord, hoor je niet zo vaak. Bijzonder dus dat de van oorsprong Russische Nadia Askarova zondag 25 juni dit instrument bespeelt in het maandelijkse lunchconcert in de Ontmoetingskerk in Pijnacker. Ze speelt muziek van Mozart, Bach, Haydn en Beethoven.

In een bron uit 1396 wordt de naam clavichord voor het eerst gebruikt. Het oudste clavichord dat nog bestaat is in 1543 gebouwd. Het clavichord waar Nadia dit concert op speelt is gebaseerd op een éénkorig instrument van Stein, beroemd maker van clavichord en pianoforte. Er zijn nog twee exemplaren van dit type clavichord te vinden in musea.

Nadia Askarova speelt piano, orgel en historische klavieren zoals klavecimbel, clavichord en Ze studeerde Cum Laude af aan de Gnessin Muziekacademie in Moskou en volgde daarna een postdoctorale opleiding. In 2003 verleende UNESCO haar de Constantijn Huygensbeurs ten behoeve van haar Masterstudie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In de afgelopen jaren won ze verschillende internationale prijzen.

Het concert begint om 12 uur (inloop vanaf 11.30) en duurt een uur. Entree en consumpties zijn gratis. Bij de uitgang is een vrijwillige inzameling ter dekking van de kosten.