Jeugdige ontwerpers tonen hun modetalent

Het wordt een echte fashion show, de presentatie van de Nootdorpse mode-ontwerpschool InColors op zaterdag 24 juni in Theater CulturA & Zo. Kinderen en jongeren van 6 tot 14 jaar laten in een mooie presentatie zien wat ze in de afgelopen maanden zoal hebben bedacht en zelf uitgevoerd. Mooie zomerjurken, een sweater met grote zakken en allerlei andere kledingstukken zijn er te zien. In tegenstelling tot bij andere modeshows zijn de creaties niet te koop, want de kids dragen wat ze gemaakt hebben lekker zelf.

Oprichter en eigenaar van de fashionschool, Svetlana Kok-Eroshenko, is maar wat trots op wat haar leerlingen allemaal voor creatiefs hebben ontworpen en gemaakt. Vanwege corona en de nasleep ervan is het voor het eerst dat de creaties weer in zo’n mooie show kunnen worden getoond. “En dat doen we nu ook nog in zo’n prachtige theaterzaal!”, zegt Svetlana enthousiast.

Het gaat heel goed met InColors. Steeds meer kinderen en jongeren die iets met mode willen doen weten de Nootdorpse school te vinden, niet alleen uit de eigen gemeente, maar ook uit plaatsen in de omgeving en zelfs uit Amsterdam, Dordrecht en ‘van alle kanten’, straalt de mode-ontwerpster. “Dat heeft vast te maken met hoe we het hier doen. Er wordt tijdens de lessen hard gewerkt, maar we lachen en dansen ook samen, doen leuke dingen. Het is prachtig om te zien: alle kinderen helpen elkaar, er is veel vrijheid tijdens de les en ze worden echt vrienden en vriendinnen van elkaar.”

Svetlana begon in 2014 met haar Nootdorpse school, eerst door losse workshops aan te bieden en vanaf 2015 ook met cursussen. Het eerste jaar waren er vier deelnemers, maar dat aantal is door de jaren heen flink gegroeid. Nu zijn er al meer dan vijftig jeugdige leerlingen die hun eigen kleding bedenken, ontwerpen en uitvoeren. Vanaf volgend seizoen wil Svetlana een extra leergroep beginnen voor jongeren van 14 tot 18 jaar.

De presentatie in CulturA & Zo wordt zeker geen suffe modeshow waarbij kinderen een voor een het podium opkomen met een mooie jurk aan. Tijdens de presentatie worden de ouders en de overige bezoekers verrast door andere dingen die Svetlana samen met kinderen heeft bedacht. Maar dat mag nu nog niemand weten.

De show van de jeugdige fashionistas begint om vier uur ’s middags. Er zijn nog kaarten, maar wel opschieten, want de verkoop gaat hard.