Fantoompijn: tweeluik van Speeltoneel

De Pijnackerse theatergroep ’t Speeltoneel, die vrijwel helemaal uit jongeren en jongvolwassenen bestaat, brengt in het weekend van 1 en 2 juli onder de titel ‘Fantoompijn’ een tweeluik van totaal verschillende stukken. Groep 2 brengt een bijzonder verhaal over een verjaardag die volledig anders loopt dan de vrienden van de jarige voor ogen hadden en groep 3 presenteert een stuk over de Romeinse keizer Caligula.

Groep 2 van ’t Speeltoneel bestaat uit jongvolwassenen die vaak al in meerdere producties hebben meegespeeld. Ze brengen het verhaal op de planken dat draait om Laura, die jarig is en die thuis wordt verrast met een onverwacht feest dat is georganiseerd door haar vriendengroep. Maar daar blijkt ze helemaal niet blij mee te zijn; ze wil het liefst dat iedereen zo snel mogelijk weer vertrekt. Dan arriveert ineens een onbekende groep mensen die kennelijk door Laura zijn uitgenodigd. Gaandeweg wordt wel duidelijk dat Laura iets heel anders dwars zit.

Jongeren van 15 tot en met 17 jaar vormen groep 3 van ’t Speeltoneel. Deze groep presenteert het verhaal van de beruchte keizer Caligula in het oude Romeinse rijk, die na een periode van afwezigheid weer opduikt en die daarna nog wreder dan voorheen het keizerrijk bestuurt. Twee vertellers nemen het publiek mee door het verhaal met behulp van schaakstukken. Ze vertellen over zijn zucht naar macht, die hem tevens verteert. De trauma’s van Caligula kleuren zijn leven en zijn heerschappij, maar maakt zijn motief hem ook niet menselijk?

Het tweeluik is zaterdag 1 juli om 20 uur te zien in Theater CulturA & Zo in Nootdorp. Zondag 2 juli is er nog een voorstelling, dan om half drie ’s middags. Kaarten kosten € 14 per stuk. De kaarten voor de zaterdag gaan hard, voor zondagmiddag zijn er nog aardig wat kaarten te koop.