Kiek Haket krijgt twee nominaties voor Nederlandse Portretprijs

Kiek Haket

De Pijnackerse beeldend kunstenaar Kiek Haket is een van de vijftig kunstenaars die zijn genomineerd voor de Nederlandse Portretprijs 2023, een prestigieuze wedstrijd die bedoeld is om aandacht te genereren voor de portretkunst. Kiek is zelfs met twee van haar schilderijen genomineerd en dat is nog eens extra bijzonder. Slechts één andere kunstenaar maakt ook met twee inzendingen kans op de prijs.

Voor de editie van dit jaar werden meer dan 1200 portretten ingestuurd, zowel schilderijen als beelden. Uit de digitale aanmeldingen selecteerde de jury, onder leiding van kunsthistoricus Ton Geerts, ruim 100 makers die in april in Slot Zeist de echte schilderijen of beelden konden tonen. Daaruit zijn vijftig werken geselecteerd die van 8 juni tot en met 3 september in Slot Zeist worden geëxposeerd. Welke kunstenaars in de prijzen vallen in de categorieën 2D, 3D en Jong Talent, wordt tijdens de opening van de expositie op 8 juni bekend gemaakt.

Kiek Haket is in haar nopjes. Ze noemt het een eer om genomineerd te zijn en spreekt zelfs van een kroon op haar werk. “Ik had al twee keer eerder meegedaan, maar toen was ik na de voorronde bij de selectie steeds als laatste afgevallen. Dat ik nu met twee van de drie ingestuurde portretten door ben vind ik echt bijzonder.”

Portret Alex

De Nederlandse Portretprijs is nog maar drie keer eerder uitgereikt. Voor portrettisten is het de belangrijkste wedstrijd in ons land. Kiek: “Nederland heeft een eer hoog te houden op het gebied van de portretkunst. We hebben natuurlijk ook een jarenlange traditie op dat gebied, met kunstenaars als Rembrandt, Van Gogh, Frans Hals en Breitner. Het is dus een mooie stimulans voor makers dat er sinds enkele jaren zo’n prijs wordt uitgereikt. Al blijft het altijd lastig om kunst met prijzen te waarderen, want het is toch altijd subjectief.”

De werken van Kiek Haket die straks te zien zijn in Slot Zeist zijn twee schilderijen waar ze trots op is en die ook een emotionele waarde voor haar hebben. Een van de schilderijen is een portret van haar man Alex en op de andere is haar vader geportretteerd. “Vooral dat mijn vadertje daar in de galerie mag hangen, dat vindt hij zelf ook helemaal te gek. In Pijnacker-Nootdorp is hij langzamerhand wel een bekend gezicht, want ik heb hem al vaker geschilderd.”

Portret vader

Dat ze met haar werk genomineerd is en straks daarmee tussen de vijftig beste portretten van dit moment komt te hangen, dat vindt Kiek al helemaal geweldig. Maar eerlijk is eerlijk: “je kunt ook gewoon een prijs van 10.000 euro winnen. Dat is niet het belangrijkste, maar het zou ook wel fijn zijn natuurlijk. Want uiteindelijk moet er ook voor een kunstenaar gewoon geld op de plank komen.”

De kroon op haar werk, zei Kiek. Of zou er nog een mooiere kroon zijn? Die is er wel, geeft ze toe. Want de állerbelangrijkste prijs voor portrettisten is te winnen in Londen, waar de Royal Portret Society elk jaar een internationale wedstrijd houdt, met naast een mooi geldbedrag ook een expositie in de National Portrait Gallery. “Om daar door de selectie te komen, dat is echt heel lastig. Maar nu overweeg ik toch om dat een keer te gaan proberen. Je weet nooit.”