Culturele Instuif gaat dit jaar niet door

Twaalf culturele organisaties in Pijnacker-Nootdorp, waaronder het Oratoriumkoor Cantando, de muziekverenigingen Haaglanden en Excelsior, Muziekschool Rootz en het Levtheater, hadden zich al aangemeld. Maar jammer genoeg gaat de Culturele Instuif, die na de zomer voor de tweede keer zou worden gehouden, niet door. De organisatie krijgt dit jaar de financiering niet rond.

De Instuif werd in 2022 voor het eerst gehouden. Doel van het evenement was om verenigingen en organisaties de kans te geven zich op een mooie manier te presenteren, om zo nieuwe leden of leerlingen te kunnen interesseren. Dat lukte: verschillende aanbieders konden inderdaad nieuwe aanwas noteren.

Het plan voor dit jaar was om op zaterdag 23 september, tijdens de Verbeelding, een Jeugdplein in te richten waar workshops en kleine voorstellingen zouden worden gehouden. Ook zouden de deelnemende aanbieders elk hun eigen open dagen organiseren om nieuwe leden aan te kunnen trekken. Maar nu is gebleken dat er onvoldoende fondsen zijn gevonden om het evenement door te laten gaan. Organisator Caroline Grootenboer: “Vorig jaar was het financieel makkelijker, omdat er toen geld beschikbaar was via een innovatiefonds van het rijk vanwege de coronacrisis. Maar dat fonds is er nu niet meer. De subsidie die de gemeente zelf ter beschikking heeft is te weinig, dus je moet allerlei andere fondsen aanspreken. Dat is niet gelukt, vooral omdat de tijd te kort was om de plannen in te kunnen dienen.”

Oratoriumvereniging Cantando

De eerste editie in 2022 was ontstaan vanuit een idee van Oratoriumvereniging Cantando, waar Caroline Grootenboer zelf lid van is. Zij had toen de organisatie op zich genomen, maar dat is uiteindelijk een te smalle basis, heeft ze nu gemerkt. “Als je dit vaker wil doen, dan moet je er toch een zelfstandig iets voor oprichten, een stichting of zo. Dat was voor dit jaar meer niet haalbaar.”

De bedoeling is om in de komende maanden de organisatiestructuur goed op orde te krijgen, zodat de Culturele Instuif vanaf 2024 weer kan worden georganiseerd. Op 6 juni is er in Buurt & Zo in Pijnacker een bijeenkomst voor geïnteresseerde cultuurorganisaties om daarvoor ideeën uit te wisselen. De verenigingen die zich voor dit jaar al hadden aangemeld zijn daarvoor uitgenodigd, maar ook andere aanbieders zijn welkom. In de komende maanden zal het plan verder wordt uitgewerkt, zodat het eind van dit jaar kan worden gepresenteerd, vooral ook aan fondsen en andere geldschieters.

Verenigingen en organisaties die op 6 juni willen meedenken, kunnen zich bij Caroline melden via haar mailadres: carolinegrootenboer@gmail.com.