Expositie: Theo van den Bulk

Professionele beeldend kunstenaars en gevorderde liefhebbers uit Pijnacker-Nootdorp en omgeving krijgen op deze plek telkens twee weken lang de gelegenheid om een selectie van hun werk te exposeren. Op deze pagina: Theo van den Bulk.

Klik op de foto’s om een grotere afbeelding te zien.

Theo van den Bulk (1944) houdt ervan om met diverse soorten van kunst bezig te zijn, hij heeft daarin geen voorkeur. Zo heeft hij werkstukken gemaakt in acryl en aquarelverf, pen- en potlood tekeningen, papiersnijwerk, modeltekenen en etsen.

Voor het boetseren in klei en het beeldhouwen in hout en steen kreeg hij vijftien jaar les van beeldhouwer Ad Slinger. Daar leerde hij vooral ‘kijken’ en omgaan met verschillende materialen en gereedschappen. Hij heeft ook een aantal (ook meerdaagse) workshops gedaan in aquarelleren, etsen, steendrukken, modeltekenen en porselein schilderen.

Theo vindt het fijn om in de natuur en langs de kant van de weg pentekeningen en aquarellen te maken. Sinds enige tijd is hij bezig met het snijden in karton en papier en het maken van lijnenspel tekeningen. Een inspiratiebron hierin is onder andere Jan Schoonhoven.


Modeltekening met witte stift op acryl ondergrond
Pentekening, Voormalige gymzaal Meidoornlaan Pijnacker

Neushoorn uit basalt lava gehakt in 1988 en geplaatst in 1991 in het plantsoen van de Hesselt van Dinterlaan in Pijnacker.
Papiersnijwerk, 144 torentjes met 1 paarse.

Hieronder het werkstuk waarmee Theo de finale bereikte van het tv-programma De Nieuwe Vermeer.

Wandeling van Vlamingstraat naar Voldersgracht in Delft. Van links gezien: het eerste straatje, van voren gezien: de Nieuwe Vermeer, van rechts gezien: het tweede straatje.

Als je langs dit werkstuk loopt, wandel je van het ene naar het andere straatje. Het eerste straatje – het alom bekende ‘Straatje’ van Vermeer – is uitgebreid met de vermoedelijke andere huizen aan de Vlamingstraat in Delft. Het tweede straatje is Theo’s interpretatie van een verdwenen Vermeer: het uitzicht uit het vermoedelijke geboortehuis van Vermeer. Als hij vanuit dat huis aan de Voldersgracht door het raam naar buiten keek kan dit zijn uitzicht zijn geweest, met op de achtergrond de Nieuwe Kerk van Delft.

Acryl, Bloemen in paarse tinten
Ets, berenklauwen. (gekrast in perspex)
Lijnets (gekrast op een zinkplaat)
Aquarel. Beestenmarkt Delft.

Meer informatie over het werk van Theo van den Bulk is te vinden op zijn website.

Lansingerland TV maakte een leuke video over het werk van Theo. Die is hier te vinden.