Expositie: Tilleke Schwarz

Professionele beeldend kunstenaars en gevorderde liefhebbers uit Pijnacker-Nootdorp en omgeving krijgen op deze plek telkens twee weken lang de gelegenheid om een selectie van hun werk te exposeren.
Op deze pagina: Tilleke Schwarz

Tilleke Schwarz (1946) is geboren in Winterswijk , maar woont al tientallen jaren in Pijnacker. Ze is vooral bekend van haar graffiti-achtige borduurwerk. In haar werk combineert ze teksten, beelden en herinneringen op verschillende manieren, net zoals in een videoclip of bij graffiti.

Haar werk bevat verhalende elementen, maar het zijn geen volledige vertellingen met een begin, een verhaallijn en een slot. De kijker wordt uitgenodigd om het ene beeld met het andere te verbinden en er zo een eigen betekenis aan te geven.

Het dagelijkse leven vormt een belangrijke inspiratiebron. Dat is vaak meer intrigerend, ontroerend of bizar dan hetgeen ze zelf kan bedenken. Kort samengevat gaat haar werk over de gekte van deze tijd.

Klik op de foto’s om een grotere afbeelding te zien.

Gut feeling. handgeborduurd op linnen, 61 x 69 cm.
Gut feeling, detail
Gut feeling, detail

Tilleke leerde borduren van haar moeder. Ze heeft een vakopleiding gevolgd aan de AKI (nu: Artez) in Enschede en de Vrije Academie te Den Haag. Ze heeft diverse prijzen gewonnen, onder andere de Europese Prijs voor Moderne Borduur Design (1990) en de museumprijs van de Zomerexpo in 2011. Ze heeft in vele landen geëxposeerd, zoals in het Museum for Art and Design in New York. Ze is lid van Pulchri Studio in Den Haag en van een aantal buitenlandse organisaties.

Haar borduurwerk bouwt voort op de volkskunst en vooral op de textieltraditie.

Stay, 2002
Stay, detail 1
Stay, detail 2
Stay, detail 3
Into the woods, 2002, handgeborduurd op linnen
All lives matter
All lives matter, detail
Tilleke Schwarz

Meer informatie over Tilleke is te vinden op haar website: www.tillekeschwarz.com, op Instagram:  @tillekeschwarz en op Facebook.

Tilleke geeft af en toe een workshop in haar atelier Boezemweg 2K in Pijnacker. De volgende is op zaterdag 23 september 2023 in het Nederlands en op zaterdag 30 september 2023 in het Engels. Meer weten? Stuur even een email naar Tilleke. info@tillekeschwarz.com.

Eerdere exposities:
Kiek HaketRoos van der MeijdenBas KalleCobi de JongMargot Labordus – KerklaanJacqueline van Lint van DijkErika ZöllnerTheo van den Bulk