Expositie: Jacqueline van Kester

Professionele beeldend kunstenaars en gevorderde liefhebbers uit Pijnacker-Nootdorp en omgeving krijgen op deze plek telkens twee weken lang de gelegenheid om een selectie van hun werk te exposeren.
Op deze pagina: Jacqueline van Kester.

Jacqueline van Kester (1960) noemt zichzelf een duurzaam beeldend kunstenaar. Zij werkt uitsluitend met natuurlijke materialen die na gebruik weer volledig worden opgenomen door de aarde. 

Na een studie MO-A Frans en na jaren als NT2 docent werkzaam te zijn geweest in binnen- en buitenland maakte Jacqueline een switch. Zij wilde de creatieve kant in haarzelf ontwikkelen en volgde een opleiding aan de vrije academie voor beeldende kunst in Utrecht. 

Het werk van Jacqueline bestaat uit installaties, houten panelen en schilderijen. De materialen die zij gebruikt zijn van een basale eenvoud en aardsheid; klei, leem, natuurlijke pigmenten en touw maar ook meer “verheven” materialen zoals edelstenen, bladgoud en bladzilver.

Klik op de foto’s om een grotere afbeelding te zien

‘Niets is op zichzelf, alles is verbonden’. Diameter: 400 cm.
‘Inner Space’. 70 x 70 cm

Haar werk lijkt heel verschillend van aard maar heeft als gemene deler de fascinatie en verwondering voor symboliek, het mystieke en spirituele. Zij wordt hierin geïnspireerd door de natuur in de breedste zin van het woord. Hiermee bedoelt ze de menselijke innerlijke natuur en de natuur van de aarde.

Jacqueline probeert door middel van haar werk de ervaring op te wekken dat deze twee ogenschijnlijk verschillende naturen één en dezelfde zijn.

Dit is terug te zien in motieven van bloemen, planten en bomen, organische vormen en natuurlijke kleuren en daartegenover voorstellingen die symbool staan voor de innerlijke geestelijke wereld van de mens.

In de universele symbolen die vaak terug komen in haar werk ligt het beeld van die eenheid én het droombeeld van het scheppen van een nieuwe, mooiere wereld met meer bezieling. 

‘Kundalini’. 165 x 44 cm
‘Seed in Ochre Earth’. 70 x 70 cm
‘Schepping’. 70 x 70 cm
‘Broken but Whole’. 70 x 70 cm
‘Water’. 70 x 70 cm

‘Essentie’. 165 x 40 cm

Over haar relatie met het materiaal waarmee zij werkt zegt zij: 

“Ik probeer het materiaal zoveel mogelijk zijn eigen gang te laten gaan. Mijn streven is mezelf in dienst te stellen van de natuur van het materiaal. Hoe verhoudt de natuur van het materiaal zich met mijn eigen natuur? En zijn die twee ogenschijnlijk verschillende naturen in essentie niet een en dezelfde? Het onderzoeken van het spanningsveld dat ontstaat tussen beide naturen blijft me fascineren en verwonderen.”

‘Onderweg naar Vertrouwen’. 400 x 260 cm

Meer informatie over het werk van Jacqueline is te vinden op haar website: www.jacquelinevankester.com. Instagram: Jacqueline_nature_art

Eerdere expositiepagina’s: Kiek HaketRoos van der MeijdenBas KalleCobi de JongMargot Labordus – KerklaanJacqueline van Lint van DijkErika ZöllnerTheo van den BulkTilleke Schwartz