Expositie: Victor van Leeuwen

Professionele beeldend kunstenaars en gevorderde liefhebbers uit Pijnacker-Nootdorp en omgeving krijgen op deze plek telkens twee weken lang de gelegenheid om een selectie van hun werk te exposeren.
Op deze pagina: Victor van Leeuwen.

Victor van Leeuwen is beeldkunstenaar, autonoom kunstenaar zo u wilt. Hij is opgeleid aan de Academie voor Fotografie in Den Haag, waar hij in 1983 afstudeerde. 

Zijn foto’s zijn op diverse kunstexposities, waaronder ook de prestigieuze Kunst10daagse in Bergen, geëxposeerd en dat leverde hem een brede klantenkring op. Toch is zijn kunst bereikbaar voor iedereen. Dat is ook zijn doel: “Iedereen zou een ‘Victor’ boven de bank of op kantoor moeten kunnen hangen.”

Klik op de foto’s om een grotere afbeelding te zien

Fotogedicht

De werken van Victor zijn herkenbaar van zijn hand. Dat geldt ook voor het kunstwerk dat een van de wanden siert n een studio in CulturA & Zo in Nootdorp. Het gaat om een foto van een oud verlaten kerkje in Polen, vol prachtige kleuren en tot de verbeelding sprekend wat daar zich ooit heeft afgespeeld.

De vioollerares die er vaak lesgeeft zegt dat deze afbeelding helpt om een leerling in de juiste stemming te krijgen voor virtuoos vioolspel. 

En dat is wat kunst ook zou moeten doen, tot de verbeelding spreken en fantasie aanwakkeren.
Op de vraag hoe Victor zelf ‘kunst’ zou omschrijven citeert hij oud-directeur van het Stedelijk Museum in

Amsterdam, Rudi Fuchs: “Kunst is alles wat mij vragen stelt”. En dat is een goede omschrijving, iedereen ziet iets anders in kunst, breng bij een ieder andere emoties teweeg.

Kunst10Daagse 2016, thema ‘Visioenen’
Stedelijk landschap 1
Stedelijk landschap 2
Stedelijk landschap 3
Reflective Iceland 1

Victor gaat ook vaak op reis voor zijn foto’s, het liefst met een collega-fotograaf. Hij gaat dan niet onvoorbereid op pad. Hij verdiept zich in het land, vormt een idee in zijn hoofd en maakt een plan. 
Zo ging hij naar IJsland, dat bekend staat om het mooie licht, ijs, kou, koele kleuren. “Dan denk ik aan reflectie, spiegelingen.”
En zo kwam het idee om te werken met spiegels. “Die neem ik dan ook mee en bewerk ik achteraf in mijn atelier tot ‘onmogelijke’ grote spiegels.”

Reflective Iceland 2
Nautic 1
Nautic 2
Orkney 1

“Toen ik naar Orkney ging, een eilandengroep boordevol geschiedenis, wilde ik een doorkijkje laten zien vanuit die rijke geschiedenis naar de toekomst. En toekomst is altijd ongewis, dus nam ik een kristallen bol mee om dit in beeld te brengen.”

Orkney. 2

Ook gaat Victor wel eens op pad met dorpsgenoot en buurman John van Rijn. Urbex fotografie, oftewel Urban Exploring. Dan betreden ze verlaten panden en maken daar prachtige opnames. 

Urbex 1
Urbex 2
Urbex 3

Een droom die Victor al tien jaar heeft is om met zij camera Cuba te gaan ontdekken, maar dan juist de mens in beeld brengen, die oude mannetjes op de stoep voor hun huis een grote Havana rokend, maar dat blijft voorlopig nog een droom, want Victor zit nog lang niet stil. 

Hij werkt mee aan De Verbeelding, verricht grafische werkzaamheden voor CulturA & Zo en Bibliotheek Oostland.

Als laatste nog een tip voor iedereen die zelf ook iets wil creëren: “Wees jezelf en kijk vooral niet naar anderen.”

Precious Island

Meer werk van Victor is te vinden op zijn website.

Eerdere expositiepagina’s: Kiek HaketRoos van der MeijdenBas KalleCobi de JongMargot Labordus – KerklaanJacqueline van Lint van DijkErika ZöllnerTheo van den BulkTilleke Schwartz – Jacqueline van Kester – Jan van der Sman