Expositie: Anneke Strengholt

Professionele beeldend kunstenaars en gevorderde liefhebbers uit Pijnacker-Nootdorp en omgeving krijgen op deze plek telkens twee weken lang de gelegenheid om een selectie van hun werk te exposeren.
Op deze pagina: Anneke Strengholt – de Jong

Anneke heeft na haar PABO-opleiding ervoor gekozen niet voor de klas te staan, maar bij de Vereniging Tot Heil des Volks in het crisisopvangcentrum voor verslaafden als vrijwilliger te beginnen. Ze werkte er uiteindelijk elf jaar als stafmedewerker en gaf daar met een collega creatieve therapie. Op deze plek heeft ze haar eigen creativiteit verder ontwikkeld. 

Na een aantal verhuizingen in Delft aangekomen en inmiddels met haar man drie kinderen gekregen, is ze weer het onderwijs ingerold. Ze creëerde een tijdelijke functie als leerkracht handvaardigheid op de school waar ze werkte.

Voor haar eigen input koos ze ervoor bij de VAK in Delft vrij te boetseren. Inmiddels staat ze nu jaren als leerkracht voor kleuters. Sinds januari 2020 geeft ze weer handvaardigheid op de Prins Mauritsschool in Delft.

Klik op de foto’s om een grotere afbeelding te zien

Bij de Vrije Academie voor Kunsten, nu gevoegd bij Open in Delft, ontdekte Anneke haar liefde voor het boetseren. Bij haar, helaas in juli 2019 overleden leermeester Cor Dam voelde het als ’thuis komen’. Later werd ze door Cor aangemoedigd om abstracte vormen te maken

Anneke heeft vanaf 2012 haar werk geëxposeerd, onder andere bij de Verbeelding, de kunstroute in Pijnacker-Nootdorp.

Toch zegt ze: “Exposeren heeft voor mij nooit op de voorgrond gestaan. Ik werd uitgedaagd om beter te worden en daag mezelf uit dat te blijven doen. Aangemoedigd door anderen besluit ik mijn werk te delen, in de hoop dat anderen erdoor verrast worden of ervan kunnen genieten.”

De meeste beelden die ze maakt zijn een oefening om

lijnen en vormen te zoeken, goed in verhouding. “Ik werk graag met een spiegel tegenover me zodat ik door de grotere afstand in de spiegel beter kan zien of de vorm klopt. De beelden zijn vooral abstract en dragen geen titel. De zilver-bronzen en gouden glazuren gebruik ik vooral om de omgeving te laten reflecteren, zodat het beeld mooi in de omgeving opgaat. Deze beelden zijn geschikt om buiten te plaatsen.”

In de regen

Eerder maakte Anneke vooral figuratief werk. Je ziet er hier twee van. Boven: ‘In de regen’, twee figuren met een capuchon. De ander, rechtsonder, is ‘Zittende vrouwfiguur achter een portret’. Beide werken zijn niet geglazuurd maar bewerkt met aquarelverf en acrylverf.

Zittende vrouwfiguur achter een portret

Meer werk van Anneke is te vinden op haar website.

Eerdere expositiepagina’s: Kiek HaketRoos van der MeijdenBas KalleCobi de JongMargot Labordus – KerklaanJacqueline van Lint van DijkErika ZöllnerTheo van den BulkTilleke Schwartz – Jacqueline van Kester – Jan van der SmanVictor van Leeuwen