Minako Nakamura en Annemieke Wijsman

Werk van twee beeldend kunstenaars is in november en december te zien in de Pijnackerse vestiging van Bibliotheek Oostland: Minako Ruigrok-Nakamura en Annemieke Wijsman. Minako houdt zich bezig met de Japanse handwerkkunst Amigurumi en Annemieke toont abstracte schilderijen.

Minako Ruigrok-Nakamura komt uit Okinawa in Japan. Ze woont sinds 2019 in Pijnacker. Vorig jaar had ze al eens een kleine expositie in de vestiging van de bibliotheek, onder andere met gehaakte groente en fruit. Nu laat ze andere vormen zien, zoals speelgoed en kabouters waar je iets in kunt stoppen.

Amigurumi is wereldwijd populair. Vooral breien en haken komen veel voor. Meestal zijn het gehaakte of gebreide kleine knuffeldiertjes, speelgoed en menselijke figuurtjes.

De naam Amigurumi is een samentrekking van twee woorden, Ami en Nuigurumi. Letterlijk betekent het gehaakt of gebreid speelgoed. Kleine figuurtjes of objecten die een schattig gevoel kunnen opwekken zijn erg geliefd in de Japanse cultuur.

Annemieke Wijsman woont in Bergschenhoek. Ze volgde in de loop der jaren allerlei cursussen in schilderen en beeldhouwen. In 2010 rondde ze de hbo-opleiding Kunstzinnige beeldende therapie af.

Ze combineert haar werk als beeldend vaktherapeut met het zelf maken van kunst. Ze gebruikt verschillende technieken en materialen en maakt realistische en abstracte schilderijen en sculpturen.

Annemieke maakt graag kleurrijke schilderijen in acrylverf. Vaak gebruikt ze thema’s uit de natuur zoals vogels, landschappen en bloemen, vooral klaprozen.

Op de expositie in de bibliotheek toont ze echter vooral abstracte werken. Bij veel van haar kunstwerken hoort ook een gedicht.

De expositie bij Bibliotheek Oostland aan de Julianalaan 47 in Pijnacker is te bekijken gedurende de openingstijden van de bibliotheek. De werken van Minako en Annemieke zijn tot het eind van het jaar te zien.

Eerdere expositiepagina’s: Kiek HaketRoos van der MeijdenBas KalleCobi de JongMargot Labordus – KerklaanJacqueline van Lint van DijkErika ZöllnerTheo van den BulkTilleke Schwartz – Jacqueline van Kester – Jan van der SmanVictor van LeeuwenAnneke Strengholt