Expositie: Marianne Dekker

Professionele beeldend kunstenaars en gevorderde liefhebbers uit Pijnacker-Nootdorp en omgeving krijgen op deze plek telkens twee weken lang de gelegenheid om een selectie van hun werk te exposeren. 
Op deze pagina: Marianne Dekker.

Marianne Dekker (Den Haag, 1953) volgde de opleiding schilderen en grafische kunst aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Na haar academietijd werkte ze met felle kleuren. Onderwerpen waren onder andere ruimtevaart, stillevens en de theater- en circuswereld. Daarna volgde een versobering: lijnen, letters en tekens vormden de overgang naar abstract werk.

Haar tegenwoordige werk bestaat uit abstracte tekeningen en vanuit haar fascinatie voor kleur, beweging en muziek maakt ze ook korte abstracte animaties. 

Klik op de foto’s om een grotere afbeelding te zien.

Marianne vertelt over haar werk: “Gewoonlijk nam ik een wit vel papier om op te tekenen met diverse materialen zoals potlood, krijt, inkt en verf. Sinds een paar jaar gebruik ik afdrukken van ‘stills’ (stilstaande beelden) uit mijn animaties om op te werken. De stills worden geprint op speciaal papier met een fluweelachtige structuur. Op deze ondergrond teken ik met potlood, kleurpotlood en speciale viltstiften.”

Inspiratie kan komen uit de directe omgeving. “Ik verwerk vormen die ik aantrekkelijk vind uit bijvoorbeeld verpakkingsmateriaal of gebruiksvoorwerpen. Voor de animaties werk ik samen met de componist Kees Tazelaar, samen vormen we het collectief Studio DekTaz.”

De animaties van Marianne en Kees worden van tijd tot tijd opgenomen in concertprogramma’s met hedendaagse muziek in binnen- en buitenland.

Marianne toonde haar werk op tentoonstellingen in Den Haag en omstreken.

Een tijd lang woonden Kees en Marianne in Rijswijk in een historisch pand met ateliers en een huisgalerie. Sinds 2007 wonen ze in Nootdorp, in een appartement waar ze ook hun studio’s hebben.

Het werk van Marianne Dekker is te vinden op haar website.

Marianne maakt samen met haar partner, de componist Kees Tazelaar, bijzondere animaties. Die zijn te te zien en te beluisteren op Vimeo. Een voorbeeld staat hieronder: de animatie Intervals, uit 2021.

Eerdere expositiepagina’s: Kiek HaketRoos van der MeijdenBas KalleCobi de JongMargot Labordus – KerklaanJacqueline van Lint van DijkErika ZöllnerTheo van den BulkTilleke Schwartz – Jacqueline van Kester – Jan van der SmanVictor van LeeuwenAnneke Strengholt Minako Ruigrok-Nakamura en Annemieke Wijsman – Ilonka Bijl