Expositie: Henk Stoelhorst

Professionele beeldend kunstenaars en gevorderde liefhebbers uit Pijnacker-Nootdorp en omgeving krijgen op deze plek telkens twee weken lang de gelegenheid om een selectie van hun werk te exposeren.
Nu op deze pagina: Henk Stoelhorst

Klik op de foto’s om een groter
exemplaar te zien

Boetseren is voor Henk Stoelhorst een ontspannende bezigheid. Met boetseren ben je met je handen bezig, het vraagt aandacht maar tegelijkertijd zet het je gedachten op een ander spoor, het maakt je vrij, heerlijk om te doen.

Henk heeft een opleiding modelboetseren gevolgd op de Vrije Akademie in Delft bij Johanna van Dongen. De afgelopen jaren krijgt hij les van Ad Haring, beeldend kunstenaar in Delft. 

Balans
Anneloes

Henk wordt geïnspireerd door de natuurlijke vormen van het menselijk lichaam. Een model vormt daarbij meestal de basis voor een meer of minder vrije ‘vertaling’ in een beeld. Hij boetseert bij voorkeur torso’s in verschillende afmetingen, maar maakt ook portretten (beter gezegd: koppen). Als materiaal gebruikt hij grove chamotte, een kleisoort die zich heel goed al knedend laat verwerken. Als het boetseerwerk voor een beeld klaar is, dan wordt het beeld gedroogd en na droging kan het worden gebakken. Het resultaat is een terra cotta-beeld dat zo hard is als baksteen en dat zeer robuust is. Afhankelijk van de soort klei krijgt het resultaat na het bakproces zijn eigen kleur: rood, wit of bruin. Soms wordt door het aanbrengen van een waslaag nog een extra glans effect toegevoegd. 

Arp
Nienke

Henk is een veelvuldige bezoeker van het museum Beelden aan Zee in Scheveningen en neemt ook graag een kijkje in de beeldengalerij het Depot in Wageningen.

In zijn werken laat hij zich inspireren door Aristide Maillol en Auguste Rodin en door hedendaagse kunstenaars als Eppe de Haan en Eja Siepman van den Berg.

Brancusi
Diana
Enrique
Evenwicht

Henk exposeert onder andere ter gelegenheid van de Verbeelding, de kunstroute in de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Ook vindt u regelmatig werk van hem in de kunstetalage van het gebouw van de voormalige Rabo-bank in Pijnacker

Bent u geïnteresseerd in beelden van Henk Stoelhorst, dan kunt u contact opnemen via: henkstoelhorst@gmail.com

Alle expositiepagina’s tot nu toe: Kiek HaketRoos van der MeijdenBas KalleCobi de JongMargot Labordus – KerklaanJacqueline van Lint van DijkErika ZöllnerTheo van den BulkTilleke SchwartzJacqueline van Kester – Jan van der SmanVictor van LeeuwenAnneke Strengholt Minako Ruigrok-Nakamura en Annemieke Wijsman – Ilonka Bijl – Marianne Dekker – Jellie PiersmaIrene Cornel