Expositie: Anja Brand

Professionele beeldend kunstenaars en gevorderde liefhebbers uit Pijnacker-Nootdorp en omgeving krijgen op deze plek telkens twee weken lang de gelegenheid om een selectie van hun werk te exposeren.
Nu op deze pagina: Anja Brand.

Eind jaren negentig kwam zij in Pijnacker wonen. Bij de vrijwilligers van De Verbeelding vond ze aansluiting en ze leerde bij Theo van den Bulk etsen. Van 2005 tot en met 2022 gaf Anja, ook wel bekend als Anjaranja, met veel plezier teken- en schilderles aan kinderen en volwassenen.

In die tijd maakte ze zelf veel werk in opdracht en werkte zij met acrylverf. Tot 2012 tekende en schilderde ze voornamelijk figuratief, waaronder de boerderij bij Lisse waar haar vader opgroeide.

Anja Brand volgde in de jaren negentig teken- en schilderlessen bij de kunstenares Mieke Zwetsloot-Verdegaal in Lisse. Ze leerde van haar veel technieken, waaronder het werken met olieverf en aquarelverf. Ook had ze les van Daniël Tavenier in Voorhout.

Een van haar eerste werken was een tekening van een gietijzeren mangel in Museum de Zwarte Tulp in Lisse, omdat haar moeder uit een bollenkwekersfamilie kwam.

Mangel Zwarte Tulp

Klik op de foto’s om een groter exemplaar te zien

Het lesgeven beviel haar goed en ze besloot om in 2012 haar docentengraad te halen voor het kunstvak aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. In vier jaar probeerde ze diverse technieken en schilderstijlen uit; zoals een abstract schilderij van de kaart van Pijnacker-Nootdorp, een Facebook-pagina waarin software vraagt wat je denkt, een mini-boomhut en divers digitaal werk.

Ze rondde haar studie aan de WdKA af in 2016. Haar eindwerk was een film over haar schilderproces op groot doek. Viviane Strik verzorgde de montage.

Waar denk je aan?
Pijnacker-Nootdorp

Na de kunstacademie werkte Anja op diverse middelbare scholen. Momenteel werkt ze als kunstdocent op het Alfrink College in Zoetermeer.

Een bijzonder kunstwerk in haar begintijd als docent is een vrijwillig landart pad met zeven rustpunten in de tuin van de H. Joannes de Dooperkerk in Pijnacker met als naam: Meditatief Keienpad. Dit pad kwam gereed in 2017 en is vrij toegankelijk voor iedereen.

Kleuter
Meisje met de parel

Kunst helpt Anja om haar eigen verhaal te vinden of inzichten te krijgen in de wereld om haar heen. In 2017 maakte ze een aquarel van een blauwe Volvo serviceauto. Deze auto verwijst naar het autobedrijf Heemskerk in Lisse waar ze is opgegroeid. Haar ouders bouwden dit bedrijf samen op, maar inmiddels is het bedrijfspand verkocht en gesloopt.

Vooral door het lesgeven leerde ze dat realistisch werken niet meer haar enige ideaal is. In haar huidige vrije werk staat het plezier van kunst maken centraal, waarin de beeldende wereld van kinderen meer naar voren komt.

In coronatijd heeft ze haar stripfiguren ‘Mar and friends’ bedacht en getekend. Ze werkt nu voornamelijk met aquarelverf of schrijft verhalen en gedichten.

Service auto
Boerderij Heemskerk De Engel

Meer werk van Anja Brand is te vinden op haar website: www.anjaranja.nl

Landschap

Alle expositiepagina’s tot nu toe: Kiek HaketRoos van der MeijdenBas KalleCobi de JongMargot Labordus – KerklaanJacqueline van Lint van DijkErika ZöllnerTheo van den BulkTilleke SchwartzJacqueline van Kester – Jan van der SmanVictor van LeeuwenAnneke Strengholt Minako Ruigrok-Nakamura en Annemieke Wijsman – Ilonka Bijl – Marianne Dekker – Jellie PiersmaIrene CornelHenk Stoelhorst